Kodėl nusuka galvytę nuo košės?

Kodėl nusuka galvytę nuo košės?

22. Jul 2013, 17:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar jums taip buvo, kai pradėdami savo mažylį pratinti prie kieto maisto, jis ne išsižioja, laukdamas šaukštelio su koše, o paprasčiausiai nusuka galvytę?

Taip kartais nutinka. Kodėl?

1. Per anksti davėte tiršto maisto.

Pavyzdžiui, trijų ar keturių mėnesių kūdikiai nesugeba praryti tiršto maisto, ir jeigu jo siūlote nepasiruošusiam vaikučiui, tai jiems sukelia nemalonių pojūčių, kurių jie ilgai neužmiršta. Tikriausiai pastebėjote, kad kartais kūdikiai susikiša maistelį už skruostų, o vėliau ramiausiai išstumia liežuviu.

2.Tėvų nekantrumas, pratinant prie tiršto maisto.

Vaikučiui nepatinka, kai skubama, nes praryti tiršta maistą yra gerokai sunkiau nei skystą. Galbūt mažylis jaučia jūsų susierzinimą, neįprastą balso toną, mato piktoką veido išraišką, kai nepavyksta jo pamaitinti? O gal jūs apibarėte jį kažkada už tai?

3. Mažyliui duodamas jam nepatinkantis maistas.

Pavyzdžiui, per karštas ar per šaltas, o gal jo skonis labai skiriasi nuo motinos pieno? Neveltui Pasaulinės Sveikatos Organizacijos mitybos specialistai rekomenduoja pradėtiems primaitinti kūdikiams daržovienių ir kruopienių duoti su atskiesti mamos pienu. Tokia košė savo skoniu primins vaikučiui įprastą maistą – mamos pieną.

PATARIMAI:

- Košių neduokite iš buteliuko, per žinduką. Tirštas maistas turi būti duodamas tik su šaukšteliu iš dubenėlio.

- Išmokti paimti maistą kūdikiui nuo šaukštelio ir jį nuryti nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti mums, suaugusiesiems.

- Neskubinkite mažylio, kai jis valgo, antraip jis rizikuoja valgyti springdamas, kas iš tiesų nėra malonu, o ir pavojinga.

- Būkite kantri – vienos rūšies košių duokite daug kartų, kad kūdikis priprastų prie skonio ir jis taptų jam artimas.

- Kūdikiui iki vienerių metų nei papildomai saldinti, nei sūdyti maisto nereikia. Natūralaus saldumo ir sūrumo yra pačiuose produktuose – vaisiuose, daržovėse, mėsoje, kruopose.

Ar jūsų mažieji iškart išsižiojo pirmajam košės šaukšteliui?