Kodėl negalima per anksti duoti papildomo maisto: 5 priežastys

Kodėl negalima per anksti duoti papildomo maisto: 5 priežastys

21. Aug 2011, 00:00

 

Ar girdėjote močiučių patarimus, jog jos savo laikais kūdikius papildomai pradėjo maitinti nuo 3-4 mėnesių? Štai ką sako specialistai, kodėl negalima per anksti siūlyti kieto maistelio.

 

5 priežastys:

 

Nesubrendusi virškinimo sistema

 

Iki 4 mėnesių kūdikio virškinimo sistema vis dar vystosi, todėl kietam maistui ji dar nėra pasiruošusi. Iki 3–4 mėnesių mažylio virškinimo sistemoje nėra pakankamai virškinimo fermentų, kurie, pavyzdžiui, padėtų skaidyti angliavandenius.

 

Be to, pirmąjį pusmetį vaiko organizmas nepajėgus suskaldyti kai kurių rūšių riebalų, kai kurie maisto produktai mažyčiame vaiko skranduke neperdirbami, todėl pašalinami iš organizmo nesuskaldyti.

 

Produktai, turintys savyje daug proteinų, kaip pavyzdžiui, kiaušinis, karvės pienas arba mėsa, gali net pakenkti nesubrendusiems inkstams.

 

Liežuvis išstumia kietą maistą

 

Mažylio iki 4 mėnesių liežuvis nesugeba kieto maistelio nustumti į gerklę, kuri savo ruožtu nemoka normaliai praryti net kąsnelio, nes gerklės raumenys nėra visiškai subrendę.

 

Būtent todėl dažnai atsitinka, kad vaikutis impulsyviai išvemia visą „suaugusiųjų“ maistą. Šis refleksas išlieka iki 16-18 mėnesio, ir jei kūdikis net paūgėjęs kartais išvemia tai, ką valgė, tai nereiškia, kad jis nenori valgyti to maistelio, tiesiog jis tam dar nėra pasiruošęs.

 

Negali pasakyti „STOP“!

 

Prieš pradedant vaikutį primaitinti, jis jau turi mokėti pasakyti Tau, kad jis jau pasisotinęs. Kai jis dar mažas, pasisotinęs jis arba užmiega, arba išspjauna krūtį.

 

Jei imsi mažylį maitinti kietu maisteliu iki 3 – 4 mėnesių, jis nemokės pasakyti „Aš jau nebenoriu, mama, aš jau sotus“. Todėl pirmiausia vaikas turi mokėti nusisukti nuo tavęs, tik taip suprasi, kad jis jau nebenori valgyti.

 

Kitos problemos su sveikata

 

Per ankstyvas primaitinimas gali vėliau „atsiliepti“ vaiko sveikatai: jis gali pradėti tukti, gali prasidėti kvėpavimo takų problemos, bronchinė astma ar alergijos maistui.

 

Kietas maistas neužtikrina ramaus miego

 

Valgydamas kietą maistelį kūdikis netaps ramesnis naktį. Tyrimai parodė, jog trijų mėnesių kūdikis mažiau ar daugiau išmiega visą naktį, nepriklausomai nuo to, valgo kietą maistą ar ne.

 

Tačiau jei tavo mažylis, pradėjęs valgyti kietą maistelį, ir pradėjo miegoti ramiau, tai dar nėra svarus argumentas primaitinimą pradėti per anksti.

 

Kada Tavo mažylis jau paragavo obuoliuko, bulvės, košytės ar kitos kieto maistelio?

 

21. Aug 2011, 18:49

p.s. 3-4mwn pradejom tik primaitineti ir tai buvo daug maz 1ar3 sauksteliai ir tai buvo daroma ryte,o ne vakare.

21. Aug 2011, 18:47

nesamone kakzokia. man kai juokas ima del to karves pieno. ne vienas nenumirem ir su inkstais ar kepenim nesiskundziam!!!!nu zinoma kaip kitaip parduosim misinius. o kas liecia del kieto maisto pradejom pratintis nuo 3ju men,nes 4 men lauke operacija ir buvo per mazas kudikio svoris. Viusi gydytojai turi savas nuomones,todel sios nuomones nelabai sureiksminu.....
tik atsibodo tai,kad visi medikai yra gamintoju aukos ir per juos yra bandoma ikisti bet koki sh i vaiko burnyte

laurora laurora 21. Aug 2011, 16:06

mums daktare nuo 4 men. liepe po truputi pratint prie kieto maisto. pradejom nuo paprasciausios virtos bulves.

21. Aug 2011, 15:11

Mums už savaitės 5 mėn, tačiau dar nieko neragavo....