Kodėl kūrybiški žaidimai svarbūs vaikų raidai?

Kodėl kūrybiški žaidimai svarbūs vaikų raidai?

24. May 2019, 12:43 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kūrybiški žaidimai  vaikams – itin svarbus užsiėmimas. Žaisdami jie mokosi išreikšti savo jausmus ir emocijas, atranda naujus dalykus, eksperimentuoja ir realizuoja idėjas. Kurdami ir žaisdami mažyliai ne tik atranda pasaulį, bet ir parodo, kaip patys jį suvokia ir jame jaučiasi. Nesvarbu, kokia tai veikla – piešimas, lipdymas, karpymas iš popieriaus ar statinių iš LEGO kaladėlių konstravimas. Vaikams svarbiausia ne žaidimo rezultatas, bet pats jo procesas. Todėl svarbu mažiesiems kūrėjams suteikti kuo daugiau galimybių ir priemonių nevaržomai kūrybinei saviraiškai.

Kūrybiški žaidimai – tai vaiko jausmų, pažinimo ir mokymosi erdvė

Tėvams neretai norisi, kad žaidimai, po kurių namuose lieka netvarka, geriau liktų už vaikų darželio sienų, tačiau kūrybinės veiklos ir žaidimų vaikams neturėtų trūkti ir namuose. Jei kūrybinė veikla skatinama nuo mažų dienų, vaikai įgyja gebėjimą kūrybiškai  mąstyti. Tai išlieka visam  visam gyvenimui. Suaugusiųjų pasaulyje gebėjimas rasti sprendimus ir mąstyti nestandartiškai – vienos svarbiausių geidžiamiausio darbuotojo ir lyderio savybių.

Kūrybiški žaidimai  padeda lavinti vaiko matematikos, geometrijos, skaičiavimo įgūdžius. Be to, kūrybiški žaidimai moko vaikus susikoncentruoti ir sutelkti dėmesį, ieškoti problemos sprendimų. Pavyzdžiui, tuomet kai vaikai piešia, jie įtemptai galvoja, kaip perkelti galvoje regimą viziją ant popieriaus, o tuo pačiu metu lavinami motorikos įgūdžiai, rankų – akių koordinacija. Šiuos įgūdžius taip pat  padeda lavinti tokie užsiėmimai kaip lipdymas, karpymas žirklėmis, konstravimas LEGO kaladėlėmis.

Kūrybiški žaidimai taip pat padeda vaikams mokytis išreikšti jausmus. Jei mažylis jaučiasi piktas ar liūdnas, galima paprašyti jo išreikšti šiuos jausmus ant popieriaus lapo. Piešdamas mažylis ne tik nusiramins, bet ir geriau supras, koks jausmas jį yra apėmęs. Ar pastebėjote, kad vaikai žaisdami beveik visuomet kalba su savimi? Taip jie lavina savo žodyną, ir tai yra dar vienas žaidimo privalumas.

Pasinėrę į kūrybiškus žaidimus su savo bendraamžiais, vaikai smagiai leidžia laiką ir tuo pačiu mokosi socialinių įgūdžių. Svarbu, kad vaikų žaidimams nepritrūktų pačių įvairiausių priemonių:  ne tik pieštukų ir spalvinimo knygelių, bet ir lipdymui skirto modelino, įvairių kartono dėžių, LEGO kaladėlių, iš kurių jie galėtų kurti įvairiausius statinius, kempinėlių,  kurias pamirkius į dažus bus  smagu dažyti, spalvoto popieriaus ar laikraščių, iš kurių galima išlankstyti ar iškirpti įvairiausių dalykų, kokie tik šaus į galvą mažiesiems kūrėjams.

Svarbiausia, kad vaikų žaidimui būtų skirta pakankamai laiko, o jų kūrybinės laisvės nevaržytų suaugusiųjų primestos žaidimo taisyklės. Tik tuomet, kai vaikai jaučiasi laisvi, jie išdrįsta kurti ir įgyvendinti savo originaliausias idėjas. Galbūt pirmieji vaiko piešiniai ar LEGO kaladėlių statiniai suaugusiųjų akims ir neatrodys tarsi šedevrai, tačiau mažyliams kiekvienas pasiekimas -  svarbus žingsnelis jų raidos kelyje. Todėl užuot kritikavus, vertėtų kas kartą vaiką pagirti už jo kruopštų darbą ir kūrybiškumą.