Kodėl kūdikiui reikia režimo?

Kodėl kūdikiui reikia režimo?

20. Dec 2012, 12:00

Kodėl kūdikiui reikia tam tikros dienotvarkės, pavyzdžiui, panašiu laiku būti  migdomam vakare ar turėti pasikartojančią tradiciją prieš miegą dainuoti tą pačią lopšinę?

 

Dienos režimas mažyliui suteikia saugumo jausmą

 

Matydamas, kad visos dienos daugmaž panašios, mažylis sugeba nuspėti, kas dabar bus ir dėl to jaučiasi saugesnis. Pavyzdžiui, girdėdamas vandens čiurlenimą žino, kad tuoj bus maudynės, išvydęs šaukštelį supranta, kad laikas valgyti, o mamos glostymas ir lopšinės dainavimas jam signalizuoja – tuoj bus miegelis. Kai tam tikri veiksmai kartojami kasdien, mažylis žino, kad ir kita diena bus panaši, todėl jis jaučiasi saugesnis šiame dideliame pasaulyje.

 

Svečiai išbalansuoja kūdikio režimą

 

Kai namuose yra svečių, kūdikiui tai ne visada šventė. Mes, suaugusieji, žinome, kokia tai proga, laukiame jos ir kartais galime nusivilti, kad mažylis elgiasi visai kitaip, negu norėtųsi mums, suaugusiesiems. Neretai jis būna irzlesnis be priežasties, nerimastingesnis. Taip yra todėl, kad kūdikis jaučiasi nesaugus, nebežino, kas vyksta, sutrinka, nes juk vakar diena buvo visiškai kitokia. Todėl jis dažnai tiesiog ,,nenulipa“ mamytei ar tėveliui nuo rankų.

 

Režimas ugdo tvarkos įgūdį

 

Dienos režimas moko kūdikį laikytis tam tikros tvarkos. Jeigu nuo mažų dienų vaikas pratinamas valytis dantukus prieš miegą, nusiprausti, susitvarkyti žaisliukus, jis žinos, kad gyvenime egzistuoja ir tam tikros pareigos, ne tik malonumai. Jei tėvai nuosekliai, ramiai ir kantriai laikysis tam tikros namų tvarkos ir prie jos pratins vaiką, vėliau jis sugebės susitaikyti su tam tikrais „nemaloniais“ dalykais, pavyzdžiui, lovos pasiklojimu, žaislų sutvarkymu, pamokų ruoša ir panašiai.

 

 Ritualai prieš miegą

 

Ne vienas mažylis pirmaisiais gyvenimo metais užmiega ne taip lengvai ir greitai kaip norėtųsi mums, tėvams. Todėl labai svarbu, kad tėveliai padėtų sukurti vaikui saugumo jausmą prieš užmiegant. Ritualai paprastai labai patinka ir tinka kūdikiams. Pavyzdžiui, prieš miegą kas vakarą skaitoma pasaka, dainuojama lopšinė, nugaros paglostymas ar lengvas masažiukas. Pilnavertis miegas yra labai svarbus augančiam mažyliui, o pasikartojantys ritualai, tampantys dienotvarkės dalimi, suteikia jam saugumo jausmą, ir leidžia lengviau nukeliauti į sapnų karalystę.

 

 Pusryčiai, pietūs ir vakarienė


Maitinant kūdikį krūtimi, jokio maitinimo režimo laikytis nereikia. Ilgainiui pats vaikutis nusistatys jam priimtiną ritmą ir prašys valgyti ne chaotiškai, o kas tam tikrą laiko tarpą. Pradėjus valgyti kieto maisto, kai mažylis atsisėda prie bendro stalo, valgymas tampa dienotvarkės dalimi. Žinoma, pusvalandžio ar valandos nukrypimas nieko blogo neduoda, tačiau laikytis tam tikro režimo valgant yra sveika. Valgyti panašiai kartų per dieną ir valgyti panašiu dienos metu.

 

Pusryčiai, pietūs ir vakarienė – trys svarbiausi valgymo etapai. Jei kūdikis visą dieną bėgioja su sausainiu po kambarį, o mama iš paskos visą dieną su šaukštu, tai nėra tinkamiausias sprendimas. Valgymas prie bendro stalo ne tik vaiką moko tvarkos, suteikia jam saugumo jausmą, bet ir suartina šeimos narius. Šiais pašėlusiais laikais tokios tradicijos yra tikra vertybė.

 

Ar Jūs pritariate, kad kūdikiui svarbu turėti tam tikrą dienos režimą?

20. Dec 2012, 13:45

nuo leliuku sunkiau miegojo tik po trumpai po metuku viskas pasikeite ismiegodavo po 3-4 val man tai buvo nestebimas siuo metu mums 3,8 metuko visai nemiegam pietuku na buna isimciu uzlinksta 17 val jau tada ismiega visa naktele

20. Dec 2012, 13:43

kol mazi buvo tol laikiaus rezimo dukra gal net ilgiau laikes rezimo,o sunus ne.,jis kitoks pas mane 😀

gintarerei gintarerei 20. Dec 2012, 12:32

sutinku 100 procentu 😀 mes gyvename pagal naturaliai atsiradusi rezima ir stengiuosi jo laikytis, nesvarbu kokie trukdziai, visi planai pagal maziuko rezima dabar ir viskas einasi puikiai, mazius puikiai valgo ir puikiai miega tuo paciu metu keikviena diena 😀