Kodėl kūdikiai atpila pienuką ir kada verta sunerimti: pataria gydytoja

Kodėl kūdikiai atpila pienuką ir kada verta sunerimti: pataria gydytoja

20. Oct 2015, 12:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Laurynos laiško redakcijai:

Sveiki, mano vaikeliui 4 mėnesiai, pradėjo vartytis, bet apsivertęs ant pilvuko nuolatos po truputį atpila pienuko, nors ir būna praėję 2 valandos po valgio (kvapas su skrandžio rūgštim). Su pilvuku problemų daugiau neturim, nei pučia, nei skauda.  Ar tai normalu? O gal verta sunerimti? 

Konsultuoja vaikų gydytoja, neonatologė Rūta Taminskienė:
 
Beveik kas antras-trečias kūdikis daugiau ar mažiau atpylinėja per pirmus 4-6 mėnesius, kiti ir ilgiau. Atpila dėl skrandžio rauko raumenų silpnumo, šie raumenys augant sustiprėja, ir pienukas "nebeužkyla" atgal iki burnos iš skrandžio.
 
Kūdikiai atpila, kai atsirūgsta, kai guli, kai vartosi ir sujudina, prispaudžia pilną pieno skrandį. Apsivertus ant pilvo - būtent taip ir atsitinka. Patariama 1 val. po maitinimo vengti guldymo ant pilvo, ypač jei kūdikis linkęs atpilti, bet jei apsivertė kokį kartą - ką padarysi, svarbu, kad nebūtų guldomas ant pagalvės, ant minkšto pagrindo, kad įsikniaubęs neuždustų.
 
Jei iš karto po maitinimo atpylė - bus pienas, jei po kurio laiko - skrandžio rūgštimi ir sultimis sutrauktas pienas. Jei kūdikis gerai priauga svorio, normaliai tuštinasi, tai atpylinėjimas - ne liga, kūdikiui netrukdo vystytis, tai išaugamas dalykas.
 
Vandens, arbatų žindomam kūdikiui iki 5-6 mėn. duoti nereikia, pradėsite pratinimą prie sulčių, arbatų, kai įvesite papildomą tirštą maistą - košes. Maitinamam mišiniais kūdikiui duokite vandenuką, arbata gali būti įvedama sulaukus 4-5 mėnesių, jei polinkis kiečiau tuštintis, geriausia pradėti, kai įvesite košes.
Ekspertai