Kodėl kai kurie kūdikiai gausiai ir dažnai atpila?

Kodėl kai kurie kūdikiai gausiai ir dažnai atpila?

06. Mar 2012, 07:00

Jei ir Tu turi neiškumų, užduok savo klausimą "Mamyčių klubą" konsultuojantiems specialistams: redakcija@mamyciuklubas.lt

 

Mama Sandra:

 

Rašau dėl sūnelio Danieliaus, jam trys mėnesiukai. Labai pergyvenu dėl atpylimų, pakeitėme daug mišinių ir vis tiek atpila. Būna, kad triskart po maitinimo po truputį, būna po daugiau, būna varškele atsirūgdamas....net nežinau, ką daryti, kuo maitinti.

 

Dabar maitiname Milumil1 mišinėliu, tai gal savaitę neatpylė beveik, o vėliau vėl ėmė gausiai atpilti. Naktį, būna, visai neatpila. Gydytoja liepe mėginti HA mišinukus alerginio pobūdžio, mėginome Nan HA1, bet atpila dar daugiau, nei nuo paprasto mišinėlio.

 

Buvo žalių vietelių išmatose, tad grįžome prie Milumil1, tuomet išmatos susitvarkė. Tuštinasi kasdien (po vieną ar dukart). Patarkite, ar visgi kažką reikia daryti? Dar vartojame sirupą GASTROTUSS BABY, kurį išrašė.

 

O "Mamyčių klubas" savo ruožtu pasiteiravo gydytojos šių klausimų, kurių dažnai klausia mamos:

 

Kodėl vaikai atpila dažniausiai vartojant mišinuką? Ar tai normalu?

Kokios gausus ir dažno atpylimo priežastys?

Ar galima dažnai kaitalioti mišinuką?

 

Konstultuoja klinikos "Privatus gydytojas" gydytoja Jūratė Ivanauskienė:

 

Gausaus atpylimo priežastis gali būti tiek liga, tiek netinkamas maitinimas arba netinkamas maistelio pasirinkimas. Atpila vaikai dėl virškinamojo trakto ligų, kvėpavimo takų ligų, alergijos. Dėl to reikėtų pasitarti su savo gydytoju.

 

Kartais vaikai atpila dėl to, kad maistas patenka į skrandį labai greitai ir per didelėmis porcijomis, taip pat vaikas valgydamas gali nuryti daug oro. Vaikai iki metų paprastai turi fiziologinį gastroezofaginį refliuksą, kuris ilgainiui išnyksta.

 

Vaikai, linkę gausau atpylinėti, turi būti maitinami dažniau ir mažesniais kiekiais, dažniau palaikant jį vertikalioje padėtyje. Mišinukus reikėtų keisti kas 5-6 dienas, kol pastebėsite, ar vaikas jį gerai ar blogai toleruoja.

 

Vaikai, kurie yra maitinami mišiniais, dažniau atpila nei maitinami krūtimi, nes maistas iš buteliuko greičiau ir didesniais kiekiais patenka į skrandį. Be to, motinos pienas yra labiau fiziologiškai tinkamas vaiko organizmui.

 

Klinika "Privatus gydytojas"

Verkių g. 29, 12 korpusas, Vilnius

(8-5) 272 23 53; (8-5) 272 32 17; 8 688 922 74

 

1

Liuba Liuba 08. Oct 2018, 15:26

Mums yra 4 menesei...maitinu krutimis ir redkarcei misinuku... bet labai daug atpilinejam ir buna kad kaip varshke... nzn ka daryt... gal kas ka patars...

06. Mar 2012, 20:01

maniske atpilinejo,kol neparagavo kietojo maisto. bet pas mus stipri vandene tai del to ir atpilinejo.

06. Mar 2012, 13:40

mes su gausiu atpylinejimu bedu neturejome, va mano sesuo nors ir pati maitino, bet sunelis l.gausiai atpylinedavo, labai mazai svorio priaugdavo iki tol kol maitino krutimi, o va pradejus primaitinti misinukais viskas susitvarke, dabar vaiksto pustais zandukais!

Krisliukas Krisliukas 06. Mar 2012, 10:36

kiek pamenu, berniukai neatpildavo pienuko, o mažoji atpila ir gausiai iki šiol, nors jau trys mėnesiai.. maitinu pati..ji pavalgo, pakeliu ją, laikau stačią, ji atsirūgsta ir atpila..paskui vėl atpila ir taip kelis kartus, ir po kiekvieno maitinimo, išskyrus naktį...

06. Mar 2012, 10:33

Ar pati maitini,ar misinukais,atpylinejimas isties nelabai susijes.Kiek teko suzinoti,dometis,ir tarp giminaiciu matyti pavyzdzius..,dazniausiai vaikutis atpylineja,kai yra silpnesnes sveikatos.Tokie vaikuciai ateityje dazniau linke sirgti arba tureti kokias nors alergijas.Beje,labai priklauso,kaip sveikai pati mama maitinosi nestumo metu.

06. Mar 2012, 10:12

Musu mazoji dukryte taip pat labai atpylineja (vyresnioji dukra atpylinedavo lygiai taip pat). Kol maitinau pati (iki trecio menesio) atpylinedavo istisa para, dabar duodant misinuka, bent nakti ramiai ismiega ir neatpylineja. Davem Aptamil AR misinuka, atpylinejimas sumazejo, bet iskart uzkietejo viduriukai. Musu gydytoja sake, kad tai turi praeiti savaime, svarbu, kad svorio priauga pakankamai. Taigi daryti nieko kaip ir nereikia.

06. Mar 2012, 09:23

oi su sunum turejau bedos su atpilimu pasipuost negaledavau visa likdavau supilta ☹