Kodėl indeksuojamos vaiko išlaikymo išmokos?

Kodėl indeksuojamos vaiko išlaikymo išmokos?

08. Aug 2011, 00:00


Jei turi teisinių neaiškumų, drąsiai rašyk Mamyčių klubo forumo rubrikoje "Klausk teisininko". Atsakys teisininkas Aurimas Petrauskis.

 

Virginija (Virginijakulvinskiene):

 

Vaiko išlaikymui teismas priteisė mano vyrui 350 Lt, bet mano darbe taiko kažkokią indeksaciją, kiekvienais metais didina alimentus, dabar moka 360 Lt. Ar galima kaip nors sumažinti ar palikti 350 Lt, kad ji nedidėtų. O dar mes ir vaiką turime, reikia jį išlaikyti, mes jam tiek kartais negalim skirti litų, kiek alimentų atskaito anam vaikui. Vyras dirba valstybinėje įstaigoje, o aš esu vaiko priežiūros atostogose.

 

Konsultuoja teisininkas Aurimas Petrauskis:

 

Indeksacija yra normalus dalykas ir daugeliui asmenų, kurie kreipėsi dėl išlaikymo priteisimo, alimentai yra indeksuojami Vyriausybės nustatyta tvarka atsižvelgiant į Vartojimo kainų indeksą.

 

Jeigu norite mokėti mažesnius alimentus, tuomet kreipkitės į teismą su ieškiniu dėl išlaikymo dydžio sumažinimo.

 

Apie alimentus ir kitas tau rūpimas temas gali daugiau sužinoti FORUMO RUBRIKOJE: Klausk teisininko

 

Kodėl taikoma indeksacija:

 

Periodinėmis išmokomis priteistos išlaikymo sumos ir žalos atlyginimo sumos indeksuojamos tam, kad jos būtų visiškai ar bent iš dalies apsaugotos nuo infliacijos poveikio. 

 

Išmokos perskaičiuojamos remiantis Civilinio kodekso 3.208 ir 6.288 straipsniais, pagal kuriuos periodinėmis išmokomis priteistos išlaikymo bei žalos atlyginimo sumos turi būti kasmet indeksuojamos Vyriausybės nustatyta tvarka. Taigi nuo 2008 m. rugpjūčio mėnesio atsirado ne tik galimybė, bet ir pareiga indeksuoti priteistas išlaikymo bei žalos atlyginimo sumas. Periodinės išmokos, kurios buvo teismo padidintos arba priteistos per paskutinius 6 mėnesius, neindeksuojamos.