Kodėl dvimetė naktį nuolat pabunda ir šaukia tėvus?

Kodėl dvimetė naktį nuolat pabunda ir šaukia tėvus?

27. Mar 2012, 07:00

Ingos dvimetė dukrytė jau keletą mėnesių dažnai nubunda naktį ir nuolat šaukia tėvus, o jei niekas neateina, pradeda isterikuoti. Sunerimusi mama klausia psichologo nuomonės, ką daryti ir kokia gali būti dažno naktinio nubudimo priežastis.

 

Ingos istorija:

 

Mūsų dukra – dveji metukai, jau 8 mėnesiai kaip ji nemiega naktimis. Nubunda naktį ir kviečiasi vieną iš tėvų. Nueinu aš, ramiai paguldau atgal ir palaukusim kol ji užsnūs, palieku jos kambarį, jei nepajunta, tai gerai, jei pajunta, kad manęs nebėra, šaukiasi tėčio.

 

Tėtis atlieka lygiai tokią pačią procedūrą ir jei ji vėl nubunda, tada prašosi ant puoduko atlikti gamtinių reikalų, o tai, žinoma, būna blefas, nes sėdi 30 min. ir

rezultato nėra. O jei nenueiname, prasideda tokios isterijos, kad paskui labai sunku nuraminti, praktiškai turime ją pasiimti ant rankų ir ilgai nešioti.

 

Nerandame priežasties, kodėl ji nubunda ir kodėl nemiega naktimis, ir jei jau po trečio karto mes išeiname iš kambario, prasideda isterijos, verkimas, rėkimas, net iki pasikukčiojimų. Ir taip būna kasnakt, beveik įprastai kas 2 val, raminti reikia nuo 30 iki valandos laiko, kartais tenka ir ilgiau.

 

Kaip raminti isterišką vaiką naktį (nes dieną irgi mėgėja parodyti savo isterijas)? Ir kaip rasti nubudimo priežastis? Bandėme ir valgio grafikus keisti, iki miego duoti 3 val, paskui 2 val paskui 1 val, niekas nepadėjo. Kur galėtų būti bėda?

 

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:

 

Vaikai niekada nenuslepia savo emocijų

 

Vaikai, kaip ir suaugę, gali turėti miego sutrikimų, arba net nesutrikimų – paprasčiausiai jautriai miega. Ypatingi jautruoliai-neišnešiotukai, jei gimsta, kol jų nervų sistema dar nepakankamai subrendusi, paprastai reikia bent pirmų metukų, kad pasivytų bendraamžius.

 

Turbūt pasakoti, kad tėtis ir mama vaikui yra visas pasaulis ir tik jie gali užtikrinti vaiko saugumo jausmą, jau nereikia. Įsivaizduokite: mažylis miega, vartosi ir staiga pajunta, jog mamos ar tėčio šalia nėra, paprasčiausia išeitis – pašaukti. Mama ateina, nuramina, užmigdo, mažylis miega, vartosi – jaučia, kad vėl nėra...

 

Taip, kaip Jūs pavargstate naktį bėgiodami, taip ir vaikas pavargsta jus šaukti. Jūs galvojat: "na, jau viskas, kiek galima čia lakstyt iš vieno kambario į kitą", o vaikas galvoja: "na, jau viskas, kiek galima man čia juo šaukti". Emocijos labai panašios, tik pagrindinis skirtumas tas, kad Jūs jas nuslepiat arba išsakot, o vaikas išsakyt nemoka, bet niekada nenuslepia savo emocijų, jis jas išreiškia.

 

Neramaus miego galimos priežastys: 

 

Jei kartais toks miegas naujiena, neramus miegas gali atsirasti:

 

-jei vaikas turėjo daug įspūdžių: tiek gerų, tiek blogų, jei išgirdo, pamatė kažką neįprastą, nesuprantamą ir nepaaiškinamą, pvz. dėdę su ūsais ar barzda, moterį su akiniais, senyvą žmogų su lazda (jei artimiausioje aplinkoje tokių nėra),

 

-jei gatvėje aplojo šuo,

 

-jei mama ar tėtis paliko neįprastai ilgam laikui,

 

-pakeista gyvenamoji vieta,

 

-tėvų barniai namie ar

 

-pradėjimas lankyti darželį...

 

Dėl to, ką daryti, yra dvi nuomonės, ir turbūt girdėjote apie jas:

 

1. Nekreipti dėmesio į vaiko verkimą ir palikti jį išmokti nurimti pačiam. Bet tai turi būti padaryta taip, kaip aprašoma metodikoje, jokiu būdu negalima eiti prie vaiko, kol jis nenurimęs, nebent prasidėtų isterija ir vaikui taptų sunku kvėpuot.

 

2. Patenkint vaiko poreikį.

 

Psichologės asmeninė patirtis

 

Aš pati kaip mama išbandžiau abu variantus, tačiau man priimtinesnis antras. Mes mamomis būname trumpai, tik tuo metu, kol prižiūrime pyplį, atrodo, jog tai tęsis amžinai, bet netruks prabėgti dar šiek tiek laiko - neprisišauksim pamylavimui.

 

Per pirmus tris metus vaikas mokosi priimti pasaulį. Gali pasitikėt juo, svetingas jis naujam žmogui ar ne? Ar mama bus visada, kai man reikės? Į daugybę klausimų vaikui atsakot Jūs net nekalbėdami su juo.

 

Didžiausias paradoksas tas, jog vos vaikas pajunta betarpišką tėvų meilę ir vos tik pradeda pasitikėti ("mano tėvai niekur nedings"), jis nejučiom tėvus paleidžia ir eina aiškintis kitų klausimų...

 

Psichologės kontaktai:

vika.aniuliene@gmail.com

Mob. 8 654 49445

27. Mar 2012, 18:31

Vaikiukas tiesiog nori mamos artumo,manau tai ir reikia suteikti vaikui.....

27. Mar 2012, 16:06

musu sunus irgi prabudinaja nakty kelis kartus ir vis ateina pas mus y lova, vos uzmigusy perkeliu o jis ir vel po valandziukes ateina. manau ji stik nori visad abuti salia manes. dziaugiuosi siuo etapu nes vos tik paaugs tai tikrai nebeprisisauksiu pamyluoti ir isbuciuoti 😉