Kodėl berniukai mergaites tampo už kasyčių?

Kodėl berniukai mergaites tampo už kasyčių?

04. Feb 2016, 08:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mokykliniame ar jaunesniame amžiuje dažnai mergaitės skundžiasi mamoms, kad jas už kasyčių tampo ir erzina berniukai. Kaip supasti tokį elgesį – kaip agresiją ar tiesiog liaudiškai sakant „kibinimą“?

Žinoma, jeigu nėra negatyvių emocijų ir neigiamo elgesio išraiškų mergaitės atžvilgiu, tai tampymą už kasyčių nereikia traktuoti kaip kažkokį tikslingą agresyvų veiksmą. Tai tik vienas iš socialinių vaidmenų, kurių mokosi vaikai.

Tačiau viskas prasideda anksčiau, kai būtent vaikai nesąmoningai pasiskirsto į grupes žaidimo metu. Paprastai berniukai buriasi su berniukais žaisti „berniukiškus“ žaidimus (policininkais, karą, mašinėlėmis), taip tarsi „pasimatuodami“ vyriškus užsiėmimus.

O mergaitės renkasi būti prie mergaičių, mėgdžiodamos mamas – rūpinasi lėlėmis, jas prausia, rengia, puošiasi tarpusavyje ir pan.

Toks pasiskirstymas pagal lytis – vienas iš būdų įsisavinti vyriškas ir moteriškas socialines roles.

Ir kai socialinė rolė grupės rate įsisavinta, mergaitės ir berniukai pradeda mokytis kitų vaidmenų, o būtent bendrauti ir rasti bendros veiklos tarpusavyje.

Taigi, ne visi tampymai už kasyčių gali būti traktuojami kaip berniukų blogo auklėjimo pasekmė. Tai būdas atkreipti į save mergaitės dėmesį. Nors jis nėra pats geriausias suaugusių požiūriu, tačiau vaikui tai - vienas iš būdų.

Todėl tokioje situacijoje, kai jūsų dukra skundžiasi, kad vėl ją grupiokas darželyje erzino ir tampė už kasų, neverta iškart bėgti ir aiškintis su auklėtoja ar berniuko tėvais dėl nederamo jo elgesio. Žinoma, skiepyti gerą elgesį reikia nuo pat mažens, tačiau kartais kai kurį vaikų elgesį reikia priimti kaip socializaciją ir vieną iš vystymosi ypatumų.

Mergaičių mamytės, paaiškinkite dukroms, kas slypi už tokio berniukų elgesio, kad tokiu būdu jie tik nori atkreipti į save dėmesį, gal nori pasikalbėti, bet nežino, kaip. O berniukų tėveliai, savo ruožtu pasikalbėkite ir su sūnumis apie tinkamo elgesio normas ir apskritai, kaip dera elgtis su mergaitėmis.