Ko vaikai išmoksta žaisdami lauke?

Ko vaikai išmoksta žaisdami lauke?

19. Jul 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar prisimenate savo vaikystę, kuomet smagiausia būdavo dūkti kieme. Nesvarbu, gyvenote privačiame name ar daugiabutyje, bet veiklos gryname ore visad atsirasdavo. Žaidimai su natūraliomis priemonėmis, nevaržant erdvės visuomet skatina kūrybiškumą, todėl vaikams būtina žaisti lauke. 

Vaikai geriausiai vystosi, pažįsta pasaulį, atranda įvairius pojūčius, kai jie turi pakankamai erdvės ir laiko žaidimams. Kuomet suaugusieji nediktuoja savo taisyklių ir nesistengia žaidimų paversta pamoka. Fizioterapistė Klaudija Hela įsitikinusi žaidimų lauke nauda ir išskiria net kelis dalykus, ką gauna vaikai.

Žaidimų lauke privalumai vaikams

Kuo nevaržomi žaidimai ne namuose yra tokie svarbūs? Perskaitę įsitikinsite, kad mes, tėvai, tiesiog privalome vaikams leisti žaisti patiems, neprimetant savo nuomonės:

  • Vaikams reikia daugiau fizinio aktyvumo. Ekspertai sutinka, kad vaikai juda vis mažiau ir mažiau. Vietoj dabartinių 20-30 minučių, vaikai išsidūkti gryname ore turėtų bent 60 minučių ar daugiau per dieną. 
  • Nevaržomi žaidimai skatina įvairių įgūdžių, kurių prireiks vėliau, lavinimą. Pavyzdžiui, vaikai patys sugalvoja taisykles savo įsivaizduojamiems scenarijams ir gali žaisti valandų valandas jas pritaikydami, pajusdami ir išbandydami tų taisyklių pasekmes. 
  • Vaikai, kurie žaidžia laukia rečiau būna trumparegiai  ( Shephard , 2015 studija). Saulė ir natūrali šviesa padeda vaikams išsaugoti gerą regėjimą. 
  • Lavinami socialiniai įgūdžiai. Dar vienas svarbus dalykas, ką gauna vaikai žaisdami lauke yra bendravimas ir bendradarbiavimas su kitais vaikais. Nuo problemų sprendimo, rūpinimosi vieni kitais iki komunikacijos, pagalbos, supratingumo - visų šių įgūdžių prireiks ir užaugus.
  • Natūralios medžiagos. Vaikų neišsenkančiai fantazijai nereikia brangių žaislų, bet užtenka akmenų, lapų, šakų, smėlio ir kitų natūralių gamtos gėrybių savo idėjoms įgyvendinti. 
  • Balansavimas ir kita fizinė raida. Fizioterapistė K.Hela rekomenduoja leisti kuo daugiau žaisti patiems, judėti, basiems vaikščioti žole, žaisti smėlio dėžėje.

Vaikai nori būti lauke, o mes turime tam sudaryti visas įmanomas sąlygas. Todėl jeigu anksčiau dar abejojote, kiek jiems tai leisti daryti - perskaičius visus šiuos privalumus, verta persigalvoti. Aplankykite kuo daugiau skirtingų žaidimų aikštelių, leiskites į žygius po vietinius parkus ar miškelius ir svarbiausia - nekontroliuokite vaiko! Leiskite jam bandyti, atrasti ir nustebsite, kaip tai jam padės augant. 

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg