Mažylis dažnai sėdi W poza? Naudingi patarimai ir pratimai

Mažylis dažnai sėdi W poza? Naudingi patarimai ir pratimai

06. Mar 2018, 07:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Bertos 1 metų mažylis labai dažnai sėdi W padėtyje. Mama sako visada pakeičianti kojyčių padėtį, tačiau už kelių minučių ir vėl vaikas grįžta taip, kaip jam patogu. "Mažylis nuo 2 iki 6 mėnesių nešiojo "reino balnelį". Ar gali būti, kad jam nesusiformavo taisyklingai klubai? Ar gali tai duoti įtakos mažylio vaikščiojimui? Nes šiandien jis dar vienas nevaikšto", - nuogąstauja mama.

W mėgstama sėdėjimo padėtis - dėl silpnų liemens raumenų

Pasak kineziterapeutės Viktorijos Paltanavičiūtės, mažyliai dažniausiai sėdi "W" padėtyje dėl silpnų liemens raumenukų. Mat sėdint tokioje padėtyje vaikams lengviau išlaikyti pusiausvyrą, tačiau ši padėtis neleidžia mažyliui sukinėti liemens ir keisti svorio centro. Tokia sėdėjimo padėtis - netaisyklinga, neatsikračius šio įpročio gali atsirasti ortopedinių problemų. 

Vos tik pamačius, kad mažylis sėdi "W" pozicijoje - taisykite ir kiekvieną kartą kantriai priminkite, kaip taisyklingai reikia laikyti kojytes. Geriausia sėdėti ištiestomis į priekį kojomis. 
 
"Manau, kad Jūsų mažylio nešiotas "balnelis" vaikščiojimui bei klubų vystymuisi tikrai nepakenkė. Tačiau jį nešiojant mažylis neturėjo galimybių laisvai judėti: vartytis, gulėti ant pilvuko, dėtis kojytės į burnytę ir t.t. Todėl neturėjo galimybių laisvai stiprinti liemens raumenų, kurie reikalingi ne tik taisyklingam sėdėjimui, bet taip pat ir stovėjimui bei vaikščiojimui", - pasakojo kineziterapeutė.
 
Dėl vaikščiojimo, pasak Viktorijos, nerimauti dar nereikėtų, laiko dar yra, mat mažyliai pirmuosius žingsnius gali žengti iki 14-16 mėnesių. 
 
REKOMENDACIJOS ir PRATIMAI:
 
- taisykite kojytes, kiekvieną kartą vos tik pastebite netaisyklingą sėdėseną, 
- taip pat padarykite pratimų liemeniui stiprinti.
 
Jeigu namuose turite didelį "gymnic" kamuolį, pasodinkite mažylį ant jo tiesiomis kojytėmis, apkabinkite iš nugaros prilaikydami už keliukų ir pasupkite dideliais ratais į vieną ir kitą pusę. Mažylis, bandydamas išlaikyti pusiausvyrą, stiprins liemens raumenis. 
 
Jeigu kamuolio neturite, darykite ant savo kojų - atsisėskite ištiestomis kojomis, pasisodinkite mažylį ant kelių (mažylio kojytės taip pat ištiestos). Lenkite per kelį savo koją, versdami mažylį į vieną pusę, po to į kitą.Tai taip pat puiki mankšta, kuri neužima daug laiko, tačiau rezultatą pastebėsite.
 
Situacijai nesikeičiant ilgesnį laiką, kineziterapeutė rekomenduoja kreiptis į specialistą, kuris parodys daugiau pratimų ir padės mažyliui stiprėti.

Naujos sauskelnės-kelnaitės Huggies® Pants berniukams ir mergaitėms!

20180208161351-80470.jpg

Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola