Knygelės „Udo ir Dra niekaip nesusikalba“ recenzija

Knygelės „Udo ir Dra niekaip nesusikalba“ recenzija

09. Aug 2013, 17:38 kodelcia kodelcia

Neseniai mūsų namuose apsigyveno Udo ir Dra, kurie nesusikalba. Tačiau nors jie ir nesusikalba, mums nuo to tik linksmiau.

Paklausite, kas gi tie Udo ir Dra? Tai rašytojo Kęstučio Navako ir dailininkės Marijos Smirnovaitės sukurti personažai: uodas vardu Udo ir dramblys Dra. Patys personažai juokingi tuo, kad vienas labai didelis, o kitas labai mažas ir dėl tų dydžių skirtumo vienas kito nemato, tik girdi. Siužetas gana paprastas – uodas nutupia ant dramblio pailsėti, ima balsu kalbėti, o dramblys nematydamas kalbančiojo pamano jog jam vaidenasi. Udo ir dra pasikalba ir išsiskiria, taip vienas kito ir nepamatę.

Aprašytos situacijos apibendrintojo vaidmenį knygelėje atlieka antilopė Gnu, kuri sako, jog „jei būsi per didelis, nematysi mažų <....>. O jei būsi per mažas, didelis tave nusineš į mišką“. Pastaroji  mintis, man kaip suaugusiai skaitytojai, primena aliuzijas į mūsų socialinį gyvenimą: turtingieji nemato vargšų. Jei nebūsi turtingas ar protingas, tai  už tave spręs turtingieji ir protingieji“. Na, bet čia mano pamąstymai.

O štai šią knygelę per pačius karščius, medžių pavėsyje  skaitėme net keturiese: aš, dvimečiai Deimantas ir Evita, keturmetis Adas. Mažiesiems skaitytojams labiausiai patiko iliustracijos, patiko paliesti uodą, dramblį, pažiūrėti į medžius, gėlytes. O štai keturmečiui jau ir turinys paliko įspūdį. Klausė, kodėl tas dramblys su ragais? Teko paaiškinti jog tai iltys, dideli dantys. Knygelę skaitėme keletą kartų, kaskart improvizuodami.

Išvada: apipavidalinimas puikus (gerai, kad stori kieti lapai), tekstas nesudėtingas, bet labiau tinkamas maždaug nuo ketverių metų vaikams, skatinantis pasikalbėti juos dominančiais klausimais: kodėl vieni dideli, o kiti maži, kaip susikalbėti, kur gyvena drambliai, uodai, antilopės ir t.t.

  20130809172756-58730.jpg

 P. s. Ačiū MK ir leidyklai „Flintas“ už įdomią knygelę.

kodelcia kodelcia 10. Aug 2013, 19:12

kitaip tariant knygelė universali - juolab, kad galima ne pažodžiui skaityti mažesniesiems, papasakoti istoriją kaskart vis kitaip, improvizuojant

kodelcia kodelcia 10. Aug 2013, 19:09

Vat aš ir norėjau pasakyt, kad pagl iliustracijas ir lapų kietumą knygelės tinkamos ir dvimečiams, tačiau jei nori turinį su vaiku aptarimėti, tai jau, mano maynymu, labiau tinkama vyresniems 😀

motinysteveza motinysteveza 10. Aug 2013, 15:19

puki recenzija. bet mano akimi tada neatitikimas - jei turinys maždaug nuo ketverių (pagal aprašymą iš tikrųjų vyresniems), tai kam tada tie kieti lapai? tie kieti lapai reikalingi maždaug iki trejų, tai ir turinys turėtų būti atitinkamas, tiesiog, kad neklaidintų mamų, besirenkant knygeles...