Kineziterapeutė: "Vaikštynių nenaudokite, jei mažylis pats neatsistoja"

Kineziterapeutė: "Vaikštynių nenaudokite, jei mažylis pats neatsistoja"

30. Mar 2018, 11:41 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

"Kokią įtaką vaikučių raumenų tonusui turi vaikštynės? Daug kas jas peikia, tačiau mūsų dukrytė vaikštynėse kaip tik išmoko atsistoti pilna pėda", - rašo mama Asta iš Klaipėdos. Kiek ilgai mažylis gali būti vaikštynėse, o gal jų visai nereikia?

Kalbiname vaikų kineziterapeutę Viktoriją Paltanavičiūtę.

Vaikštynė "stabdo" savarankišką vaikščiojimą

Daugelis tėvelių perka vaikštynes tikėdamiesi, kad jų pagalba vaikai pradės vaikščioti greičiau ir ankščiau nei įprastai, tačiau tai visiška netiesa. Naudojant vaikštynes, rezultatas dažniausiai - priešingas! Mažyliai vaikščioti savarankiškai pradeda netgi vėliau. Vaikštynėje mažyliams tarsi nereikia mokytis pusiausvyros ir koordinacijos, jie patogiai "kabo", todėl liemens raumenys, reikalingi išlaikyti pusiausvyrą ir koordinaciją stovint, formuojasi lėčiau.

Bendraudamos su mamytėmis dažnai diskutuojame apie vaikštynes. Užsukus vizitui tenka pastebėti, kad vaikštyne naudojasi dar net sėdėti nemokantys vaikai. Tokiems angelėliams jų naudoti tikrai nereikėtų!

20180330114223-51078.jpg

Laikysenos problemos

Jeigu vis dėlto nusprendėte naudoti vaikštynę, reikėtų pradėti naudoti ją tik tuomet, kaip mažylis jau moka pats atsistoti ar net eiti prisilaikydamas. Kojytės jau turėtų būti sustiprėjusios ir kauliukai bei raumenys pasiruošę išlaikyti mažylio svorį.

Dažnai tėveliai į vaikštynes įsodina mažylius, kurių liemuo dar nėra sustiprėjęs, tokiais atvejais mažieji spindulėliai sėdi netiesiai ir netaisyklingai. Tai gali įtakoti netaisyklingą nugaros vystymąsi ir atsirasti laikysenos problemų. 

Jeigu pastebėjote, kad mažylis spiriasi tik pirščiukais - rekomenduoju vaikštynėje mažylį auti batukais, jie padės užfiksuoti čiurnos sąnarį ir padės jam mokytis statyti pėdutę pilnu padu.

Vaikštynėje - ne ilgiau 15-30 min.

Vaikštynė neturėtų tapti ta vieta, kurioje mažuosius paliekame valandai ar dviems, nederėtų vaikštynėje užsibūti ilgiau nei pusvalandį, geriausia iki 15 min. ir būtina daryti pertraukas.

Svarbus aukštis

Taip pat labai svarbu aukštis: nepakelkime mažylio per aukštai, taip pat nereikėtų palikti sulenktomis kojytėmis. Vaikštynės aukštis turėtų būti toks, kad mažylis galėtų pastatyti ištiestas kojytes ant pilnų pėdų.

Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola