Kineziterapeutė: Sukurkime natūralias sąlygas mažyliui vystytis

Kineziterapeutė: Sukurkime natūralias sąlygas mažyliui vystytis

11. Sep 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ropojimas, šliaužiojimas, vaikščiojimas, nesuvaržyti žaidimai – tai vis mažylio vystymosi etapai pirmaisiais metais. Kas yra natūralus vystymasis?

„Kai uždaviau tėveliams klausimą - kas yra natūralus vystymasis, buvo skirtingi atsakymai – kai vaikas ima ropoti, šliaužioti, vaikščioti. Tačiau patariu galvoti šiek tiek plačiau. Tai skirtingi periodai, kai mažylis pradeda imti į rankas daiktus, pradeda kalbėti. Kalbant apie natūralų vystymąsi svarbu suprasti tai, kad kiekvienas vaikutis vystosi individualiai ir atkreipti dėmesį į tai, ko jis nori. Mūsų, tėvelių, užduotis – sukurti aplinką mažyliui to pasiekti“, - Mamyčių klubui pasakojo kineziterapeutė Klaudija Hela.

Kineziterapeutė nuramina, kad yra pakankamai platus intervalas, kai vaikutis gali ko nors išmokti ir tai daryti. Pavyzdžiui, ne 9 mėnesių šliaužti, o vėliau, kaip ir ne visi metukų amžiaus vaikai pradeda vaikščioti.

Ir literatūroje rasime skirtingas lenteles, kai vaikas gali išmokti ką nors atlikti, pvz. apsiversti. Tačiau gyvenime yra kai kurių išimčių. Pavyzdžiui, jei vaikas iki 18 mėnesių neišmoko vaikščioti, jau reikėtų kreiptis į specialistus, kad kartu nuspręstumėte, kodėl taip ir ką daryti

Vaikas viską daro pats, o tėvų užuotis – sukurti jam tinkamą aplinką

Tai natūralaus vystymosi esmė. Tas vaikutis, kuris auga vežimėlyje, negali išmokti persiversti, nes jam per mažai vietos. Mažylis, kurtis nuolat būna lovytėje, negali išmokti ropoti, nes per mažai vietos. Tokiu būdu specialistė pataria sukurti tinkamą aplinką vaikui natūraliai vystytis ir augti.

Vystymosi programa, anot fkineziterapeutės, vaikučiui duota nuo gimimo, viską jis žino, kada pradėti ropoti, persiversti ar vaikščioti, tik tėvams reikia būti kantriems ir, žinoma, sukurti tam sąlygas.

Sėkmės.