Kineziterapeutė: Leiskite mažyliams laisvai judėti

Kineziterapeutė: Leiskite mažyliams laisvai judėti

16. Jan 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip Mamyčių klubui pasakojo kineziterapeutė Jurgita Skiotytė, kūdikiai turėtų kuo laisviau ir daugiau judėti, o kad taip būtų, neturime jų aprengti varžančiais drabužiais. Drabužiai turėtų būti tokie, kad nevaržytų mažylio fizinio vystymosi.

"Norint natūraliai paskatinti mažylio vystymąsi, namuose galite išmėtyti žaisliukų, kad vaikas galėtų juos imti, siekti, laipioti per juos. Namie neturėtų būti sterili aplinka. Reikėtų vaikui leisti kuo daugiau išbandyti aplinką, tai ir ragavimas, ir kojos kišimas į burnytę. Visa tia skatina vaiko natūralų vystymąsi ne tik fizinės raidos, bet ir psichomotorikos", - teigė kineziterapeutė Jurgita Skiotytė.

Anot specialistės, kūdikiai yra tikrieji jogai, nes jau gimę jie moka apie 30-40 asanų: "Asanos - tai fiziniai pratimai, kurie reikalauja išvermės ir išlaikymo. Mūsų kūdikėliai iš prigimties tai moka atlikti. Pavyzdžiui, jie puikiai atlieka pozas, vadinamas "šuniukas", "katė" ir kt."

Vaiko atliekamos asanos priklauso nuo vaiko raidos etapų. Pavyzdžiui, kai vaikas mokosi vaikščioti, jie atlieka „katės“ patempimus tam, kad susitiprintų savo nugaras.

"Kai suaugusieji sėdi ant žemės, jie sėdi netaisyklingai – susikūpinę iš pečių juostos ir krūtininės dalies. Kūdikiai gi sėdi nugarą išlaikydami tiesią, nukraudami svorį nuo stuburo. Tai reikalinga kasdieninėje buityje. Atsistojimas iš sėdimos padėties dažniausiai būna per priekį, mes stengiamės įjungti pilvo presą.

O teisingai atsistoti nuo grindų reikėtų per šoną, tokiu būdu svorį pernešant nuo stuburo ant kojų. Tai ypač patariama atlikti esant stuburo skausmams. Atsistojimas turėų būti remiantis viena koja į grindis, o nuo kelių atsistumiame abiems rankomis. Taip kūdikiai gražiai ir atlieka, išnaudodami kokią nors atramą – sienelę ar baldą", - pasakojo kineziterapeutė J.Skiotytė.