Kiek vaiko svoris turi įtakos jo judrumui ir vystymuisi?

Kiek vaiko svoris turi įtakos jo judrumui ir vystymuisi?

15. May 2012, 07:00

 

Ar vaikučio svoris daro įtaką jo judrumui, ar susijęs su jo fiziniu aktyvumu?

 

Kaip žinome, visi vaikučiai gimsta skirtingų svorių, vieni yra lėtesni, kiti judresni. O jeigu vaikas nemėgsta aktyviai nei ropoti, nei judėti, jis tiesiog "tinginukas", ar tai turės įtakos jo vystymuisi?

 

Ar išties vaiko judrumas labiau susijęs su jo psichoemocine būsena ir temperamentu, o ne su jo svoriu? Nes pavydžiui, storuliukas mažylis gali pradėti anksčiau vaikščioti už kūdutį vaiką, ar tiesa?

 

Pasak fizinės medicinos ir reabilitacijos centro "Gemma" kineziterapeutės Sonatos Martutaitienės, naujagimio ar kūdikio svoris labiau priklauso nuo mamos ir tėčio genetinių savybių, bei nuo to, kiek mamytė priaugo svorio per nėštumą.

 

Vaikui augant svoris pradeda normalizuotis ir turi atitikti tam tikrus nustatytus svorio rodiklius, būdingus tam tikram amžiui.

 

Vaikučiui, kurio svoris yra didesnis už rekomenduojamą normą, gali būti sunkiau judėti, bet tai tikrai nėra taisyklė. Nes vaiko judrumas taipogi priklauso ir nuo vaiko temperamento.

 

"Ramūs vaikai juda mažiau, jei jų svoris būna didesnis, jų motorinis vystymasis gali šiek tiek sulėtėti, bet tai tikrai nerodys, kad vaikas nesivystys. „Tinginukus“ mažylius paprasčiausiai reikia aktyviai skatinti judėti", - patarė kineziterapeutė.

 

Jei vaikas būna apkūnus, bet labai temperamentingas, pasak specialistės, savaime aišku, kad jis pradės anksčiau judėti, bet svoris tam labai didelės įtakos nedarys.

 

"Svarbiausia – vaiką pradėti mankštinti ir masažuoti jau nuo pirmų savaičių, tada jo svorio augimas ir motorikos vystymasis vyks tolygiai. Jei apkūnus vaikas bus nuo pirmų dienų mankštinamas, jam jo svoris visai netrukdys, raumenukai bus pasiruošę atlaikyti tą svorį, kurį vaikas šiai dienai turi", - pasakojo S.Martutaitienė.