Kiek vaikams reikia vitamino C?

Kiek vaikams reikia vitamino C?

13. Feb 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Turbūt daugelis žinome, kuo vitaminas C toks svarbus ir naudingas, tačiau kur jo gauti ir ką turėtume daryti, kad jo nestokotume. 

Daugumos sausumos gyvūnų organizmas moka pats pagaminti askorbo rūgštį (arba vitaminą C) iš gliukozės. Tačiau žmogus (kaip ir kiti primatai) šį vertingą vitaminą C gauna tik iš išorės, t.y, su maistu. Anot specialistų, šiais įtemptais laikais žmogui vitaminas C kaip niekada būtinas.

Kaip atpažinti, kad vaikui trūksta vitamino C ?

Pasak pediatrų, vitaminas C svarbus ne tik imuniteto stiprinimui, bet ir visai medžiagų apykaitai organizme. Mes dažnai intuityviai jaučiame ir matome, kad vaikui kažkas ne taip.

Taigi, trūksta mažyliui vitamino C ar ne, galima atpažinti pagal konkrečius požymius:

  • jei valant dantukus vaikučiui kraujuoja dantenos
  • pučiant slogą iš nosies kartais pasirodo kraujo
  • jei mažylis dažnai serga, greitai pavargsta ir yra išblyškęs – taip pat vitamino C trūkumo požymiai organizme.

Kas yra vitamino C šaltinis 

Kadangi jis nesigamina žmogaus organizme, mes jo turime gauti valgydami. Lietuvoje auga vaisiai, uogos ir daržovės, kurie praturtinti vitaminu C.

Vaisiai:

  • Iš labiausiai žinomų ir lengvai gaunamų – tai obuoliai, juodieji serbentai ir braškės. 

Daržovės:

  • Raudonieji ir žiediniai kopūstai, morkos, Briuselio kopūstai.

Vasarą geriausia vartoti daržoves ir vaisius iškart nusipirkus, o idealiausia – tiesiai iš daržo ar sodo šviežius, termiškai neapdorotus, nes vitaminą C sunaikina karštis, šviesa ir oras. Ruošiant salotas patartina daržoves pjaustyti stambiai ir iškart patiekti valgymui.

Užšaldytose uogose išsaugoma 100 procentų vitamino C, tačiau termiškai apdorojant jis dingsta. Vienintelis būdas išsaugoti vitaminą – apdoroti uogas garais, šis būdas leidžia išsaugoti net 70 procentų vitamino C. 

Papildomai vitamino reikėtų duoti vaikui, jei jis dažnai serga ir ilgai nebuvo gryname ore.