Kiek vaikams galima saldainių?

Kiek vaikams galima saldainių?

21. Jan 2016, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei mažylis smaližius ir saldumynų prašo kone kasdien, susimąstome, kaip tai apriboti. Reikia rasti kompromisą, kad šis didelis mažojo smaližiaus noras neperaugtų į priklausomybę.

Kada laikas sustoti?

Pasak mitybos specialistės Inesos Siksnos, apribojimai neturi būti itin griežti, pvz. užtenka susitarti, kad mažylis saldainį gaus po pietų vieną kartą per dieną.

Kiek saldumynų per dieną galima duoti vaikui: 1-2 saldainius arba 2 sausainius, arba ledų porciją. Bet jei vaikas prašo dviejų porcijų, laikykis savo pozicijos ir nenusileisk.

Geriausias požiūris į saldumynus – neleisti vaikams tapti priklausomais nuo jų – nenaudoti maisto kaip apdovanojimo arba kaip bausmės už kažką. Tokiu būdu jūs atkreipiate nereikalingą dėmesį į saldumynus, o į juos reikia žiūrėti kaip į vieną iš produktų, tik nereikia jų visiškai uždrausti.

Ką vaikams geriau pasiūlyti iš saldumynų? 

Anot specialistės, viskas priklauso nuo to, ką ir kiek vaikas įparstai suvalgo. Jei jis pietums, pvz. atsikando vištienos ir tik dvi bulvytes, tad desertui galite pasiūlyti vaisių.

Jeigu vaikas buvo alkanas ir suvalgė visą porciją, desertui galite pasiūlyti ir sausainį ar mažą pyragaitį. Tėvams nereikia sakyti „ne“, jei vaikas vėl prašo saldaus, geriau paaiškinkite: jei esi alkanas, gali suvalgyti sumuštinį ar papildomą porciją pietų, bet ne saldainį.

Turėkite sveikų užkandžių

Esant ne namuose, sunku kontroliuoti, ką ir kaip valgo vaikas, lengviau nupirkti bandelę ar ką nors nelabai naudingo jo organizmui. Tam, kad šito išvengtumėte, visuomet įsidėkite sveikus užkandžius, kurie būtų po ranka.

Kaip teigė mitybos specialistė, namuose būtinai apribokite saldumynus, pvz. per dieną du sausainiai, ar tiesiog sveiki ir skanūs užkandžiai.

Alternatyva saldumynams:

-švieži ar džiovinti natūralūs ar ekologiški be papildomų saldiklių vaisiai: abrikosai, obuoliai, slyvos, kriaušės;

-natūralus jogurtas, sumaišytas su vaisiais ar šaukšteliu medaus, agavų ar klevų sirupo;

-kokteilis su vaisių sultimis, pienu ar jogurtu su vaisiais;

-pačių pasigaminta granola su avižiniais dribsniais, medumi, saulėgrąžomis.

Ar tavo vaikas dažnai prašo saldumynų? Kokius dažniausiai jam perki?

Loreta_K Loreta_K 21. Jan 2016, 14:29

Mes esam beviltiški saldumynų mėgėjai... Jau viskas atrodo sakom stop saldumynams bet kitą dieną vėl juos valgom ☺ Bet stengiamės rinktis kuo natūralesnės sudėties ar patys gaminamės namuose ir žinoma ribojam, leidžiam kokį skanumyną suvalgyti po pusryčių ar pietų.