Kiek turi suvalgyti 1 -3 metų vaikas

Kiek turi suvalgyti 1 -3 metų vaikas

22. Nov 2012, 10:00

Kol maitiname kūdikį krūtimi, viskas aišku – nori valgyti – duodam. Panašiai ir su mišinuku – visos paros normos surašytos ant gamintojų pakuočių. O kai vaikas paauga ir ima valgyti košių, sriubų, sumuštinių, kaip žinoti, kad maisto jam pakanka?

 

 Maistas maistui nelygus

 

Vaiko skrandukas auga nuo gimimo, sulaukus vienerių metų – taip pat. Suvalgius mažai, bet kaloringo, „stipraus” maisto (pvz., mėsos su bulvėmis), jo skrandukui darbo užteks ilgam. Tuo tarpu suskaldyti „silpnesnį” maistą, pavyzdžiui, sriubą, vaisių, košytę, skrandžiui nereiks daug pastangų, nes jis lengvai virškinamas.

 

Kokia turėtų būti maisto porcija?

 

Vienkartinė maisto porcija vienerių –trejų metų vaikui turėtų būti apie 200-300 mg (ml). Paskaičiuokim: pusryčiams samtis košės – jau 120-200 ml, o dar gėrimas, sumuštinukas ar pusė obuolio - štai skrandis jau ir pilnas. Dabar jau galima laukti pietų, žinoma, priežoiečiams suvalgius bandenę, obuolį ar sumuštinį.

 

Nevalgiukai

 

Tačiau pasitaiko vaikų (o ir suaugusiųjų, beje), kurie sotumą pajaučia greičiau. Jiems pusryčiams, galbūt, užtenka ir pusės lėkštės košės. Tačiau tokie vaikai, kaip taisyklė, dažniau išalksta, ir žiūrė, po valandos jau baksnoja pirštu į šaldytuvą. Taip ir pasipildo jo skrandukas – sausainis, po pusvalandžio – vaflis, tada – jogurtas.  Mamos tokius kramsnotojus vadina nevalgiais. Tik klausimas, ar ties žodžiu nevalgus nedera rašyti kabučių?

 

Patikra pas gydytoją

 

Ar vaikas privalgo pakankamai, ar jo organizmas gauna visų reikalingų medžiagų, galima sužinoti pasilankius pas gydytoją. Šis pasvers vaiką, pamatuos jo ūgį, atliks kraujo tyrimą. Jeigu visi rezultatai geri, o vaikas judrus, žvalus ir laimingas, greičiausiai maisto jam pakanka, nors mamai ir atrodo kitaip.

 

Vaikas turi teisę

 

Vaikas turi teisę nemėgti kažkokio maisto, juk ir jūs ne viską iš eilės valgote, ar ne? Nereikia vaiko spausti per prievartą, protingiau po kiek laiko pasiūlyti tokio produkto, jeigu jis yra vertingas, o vaikas jo nemėgsta. 1 -3 metų vaikai turėtų valgyti per dieną 5-6 kartus, iš jų sočiai - 3 kartus.

 

Kiek kartų per dieną valgo Jūsų mažylis?

 

 

23. Nov 2012, 12:22

mes panasiai ir valgom ,tik gal porcijos didesnes 😀 ir dar megaujames mamytes pienuku 😉 👍

22. Nov 2012, 10:21

daug kartu valgo...paskutiniu metu laaabai pakilo apetitas mano vaikui😀