Kiek sveria Tavo vaiko kuprinė?

Kiek sveria Tavo vaiko kuprinė?

28. Sep 2012, 07:00

Šią savaitę Lietuvos mokyklose vyksta kasmetinė Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuota mokinių kuprinių svėrimo akcija.

 

640 šalies mokyklų planuojama pasverti daugiau nei 50 tūkstančių vaikų kuprinių. Šią akciją savivaldybėse vykdo visuomenės sveikatos biurai. Akcijos tikslas - dar kartą atkreipti mokyklų bendruomenių, tėvelių dėmesį, kokią žalą gali padaryti didelis svoris užverstas ant augančio vaiko stuburo.

 

Kuprinės lengvėja

 

„Sunkios kuprinės“ akcija rengiama jau devintą kartą. Nors praėjusių metų duomenys liudija tam tikrą kuprinių svorio lengvėjimo tendenciją, tačiau, prasidėjus naujiems mokslo metams, vis dar matome moksleivius tempiančius ant pečių sunkią naštą. Todėl raginu ir kviečiu mokytojus bei tėvus nuolat priminti vaikams, kad nereikia, nors labai norisi, susidėti viso savo „turto“ į kuprinę“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris R. Remeika. Jo teigimu, Švietimo ir mokslo ministerija turi organizuoti ugdymo procesą taip, kad vaikai nenešiotų sunkų svorių į mokyklą. 


Ne daugiau kaip 10 procentų kūno svorio

 

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, mokinio kuprinės svoris turi būti ne didesnis kaip 10 procentų mokinio kūno masės. Taigi, jei mokinys sveria 35 kilogramus, jo kuprinė neturėtų viršyti 3,5 kg. 2003 metų tyrimo duomenimis, tik 38 procentų mokinių tikrinimo dieną mokyklinė kuprinė svėrė tiek, kiek reikia. Apibendrintais 2011 metų vykdytos kuprinių svėrimo akcijos duomenimis, apytiksliai 56 proc. mokinių nešiojo rekomenduojamą svorį atitinkančias kuprines.

 

Svarbu ne tik svoris, bet ir kokia yra kuprinė

 

Pasak visuomenės sveikatos specialistų, vykdant kuprinių svėrimo akciją, svarbu ne tik pasverti mokinį bei jo kuprinę, bet ir įvertinti kuprinės tipą – kuprinė su vienu diržu, su dviem diržais ar tik su rankena, atsižvelgti į tai, kaip kuprinę nešioja mokinys – ant abiejų pečių, ant vieno peties ar rankoje. Jei mokinys tą dieną atsinešė papildomą krepšį kūno kultūrai, reikėtų įvertinti ir jo svorį. Sveriant kuprinės turinį atskirai galima pasverti ir vadovėlius bei pratybų sąsiuvinius. 

 

Nešama kuprinė neturi būti žemiau vaiko juosmens

 

Kuprinių svėrimo akcijos metu Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, visuomenės sveikatos specialistai, dirbantys mokyklose, ne tik sveria vaikų kuprines ir vertina ir jų atitikimą Lietuvos higienos normai HN 41:2003 „Mokyklinės prekės”. Jie teikia informacinę – metodinę informaciją vaikams, mokytojams bei tėvams apie rekomenduojamą kuprinių svorį, taisyklingą kuprinės nešimą, pataria tėvams, kaip teisingai parinkti vaikams kuprines, kurios būtų su reguliuojamo ilgio, plačiais, paminkštintais diržais, atitiktų reglamentuojamą tuščios kuprinės svorį (pradinių klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1000 g), kad nešamos kuprinės apačia nebūtų žemiau mokinio juosmens.


O ar žinote, kiek sveria Jūsų mokinuko kuprinė?

 

28. Sep 2012, 12:03

knygos ,pratybos suglamzytos

28. Sep 2012, 12:00

tie patys lipdukai tik 4 albumas 😃 😃 😃 eina ji.................. mociute net pyksta
Nes su ja uzsiima pamoku reikalais

neri neri 28. Sep 2012, 11:46

va va pradinėse buvo manija lipdukų 😃 o tie albumai svorio turi 😉 atsimenu mokytoja pasakojo ,kai svėrė mūsiškių kuprines ,sako pusę gyvenimo turi kuprinėse 😃 be knygų ir sąsiuvinių 😀

28. Sep 2012, 10:17

net nezinau kiek svere dukros kuprine reiks pasvert.Lyg dabar nesikisa i kuprine savo lipduku

blogietee blogietee 28. Sep 2012, 07:06

žinau, nes pasvėrė 😉 sveria beveik kilogramu daugiau, nei turėtų ..