Kiek sulčių galima kūdikiams ir vaikams?

Kiek sulčių galima kūdikiams ir vaikams?

11. Jul 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žinome, kad karštą vasaros dieną kiekvienam reikia gerti daug skysčių. O kaip žinoti, kiek reikia įvairaus amžiaus vaikučiui duoti kasdien gerti ir kaip dažnai?

Ar reikia papildomai duoti gerti kūdikiui, maitinamam mamos pienu ar mišinėliu? 

Pasak gydytojos pediatrės Eugenijos Nazimovienės, kūdikiams, žindomiems krūtimi iki 6 mėn. amžiaus papildomai duoti gerti nepatariama. Pakanka motinos pieno - jis kūdikiui ir maistas ir atsigėrimas. Karštą vasaros dieną mažylį tikslinga dėti dažniau prie krūties.

Tas pats pasakytina ir apie kūdikius, maitinamus mišiniais. Jiems taip pat nereikėtų duoti papildomai gerti, jei jie nemaitinami papildomai tirštu maistu. Išimtis - sergantis kūdikis, karščiuojantis, tuomet mažylis netenka daugiau skysčių ir juos reikia papildyti, duodant atsigerti paprasto virinto vandens.

Vandens nesaldinkite

Vandens nereikia saldinti nei gliukoze, nei cukrumi, nes tai gali turėti neigiamos įtakos kūdikio dantukų vystymuisi. Kuomet kūdikis pradedamas maitinti papildomu maistu (košėmis, tyrelėmis), tuomet jam reikėtų pasiūlyti papildomai atsigerti paprasto virinto vandens.

Kiek reikia išgerti per dieną mažyliui iki metų?

Išgeriamo vandens kiekis paros bėgyje kūdikiams gali svyruoti nuo 150 ml iki 300 ml. Jei mažylis sveikas, nereikėtų jam siūlyti arbatų iš vaistažolių, jas reikėtų duoti tik tuomet, kai kūdikis sunegaluos.

O kaip su sultimis? Kada ir kokias siūlyti mažiesiems?

Renkantis sultis, svarbu atkreipti dėmesį, kad jos būtų skirtos kūdikiams. Nuo 6 mėn. iki 12 mėn. kūdikis per parą turėtų išgerti ne daugiau, kaip 200 ml kūdikiams skirtų sulčių.

Sultis geriausia būtų rinktis iš vaisių ir uogų, kurie auga mūsų krašte. Puikiai tinka obuolių sultys, mėlynių, juodųjų serbentų gėrimai. Nuo vienerių metų vaikas per parą galėtų išgerti ne daugiau kaip 400 ml, tuo tarpu paprastas vanduo neribojamas. Jo galima duoti gerti tiek, kiek vaikas nori.