Kineziterapeutė: Sukaisti vaikui daug blogiau nei leisti atvėsti

07. Nov 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip aprengti vaikutį? Šįkart kalbėsime ne apie grožį, o apie šilumą. O tiksliau apie tai, kodėl mes mamos savo mažylius neretai rengiame per šiltai.

Kaunietė Evelina (senbuvėms mamoms dar gerai žinoma kaip pypse MK portale), auginanti tris sūnus, vaikų aprangos klausimu turi netradicinę ir drąsią nuomonę. Tokią ji turėjo jau tuomet, kai antrasis sūnus Hubertas buvo mūsų Mamyčių klubo super mažylis.

Evelina ne iš tų mamų, kurios pasak vaikų sveikatos specialistų, yra linkusios prirengti savo mažylius per šiltai. Jos berniukai namuose, galima sakyti, plikinėja ir jaučiasi puikiai.

Kaip pastebėjo kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė („Viktorijos masažai“ įkūrėja), neretai mamos per daug šiltai aprengia savo vaikučius net gi būdamos namuose - ir pėdkelnes užmauna, ant jų dar kelnytes, plius - ir kojinaičių nepamiršta. Todėl vaikučiai dažnai perkaista. 

Anot specialistės, sukaisti vaikui daug blogiau nei truputį atvėsti. Juk mažyliai nuolat juda, spurda, ramybės būsenoj gal būna tik miegodami, šiek tiek ramesni valgydami, bet ir tai kojytėmis mataruoja. Tad normalu, jei rankytės ir kojytės būna šiek tiek vėsesnės.

Kuo naudingos oro vonios?

Evelina, kaip ir visos mes ne kartą esame girdėjusi apie oro vonias ir jų naudą mažyliams, tačiau mama atvira – specialiai joms nerandanti laiko.

"Visos mamos yra girdėjusios apie oro vonias, bet ne visos tą išnaudoja. Galime daryti jas du tris kartus per dieną neilgam. Galime naujagimiams leisti paplikinėti po kelias minutes. Augant mažyliui - vis ilginti laiką. Jei jam tai patinka, galime užtrukti ir pusvalandį. Kodėl tai gerai? Visų pirma, mes tokiu būdu geriname vaikučio imunitetą. Nereikia bijoti, jog jis sušals", - patarė kineziterapeutė.

Prieš oro vonas rekomenduojama gerai išvėdinti patalpą, leisti tada jai įšilti ir tik tada vaikutį nurengti. Pradžioje mažyliui gali tai nepatikti, jis gali suirzti, nes be drabužėlių jaučiasi lyg ir nesaugus. Bet tik trumpam - jam ilgainiui pradės tai patikti. Tik nepalikite kūdikio plikinėti vieno prie priežiūros.

Trijų berniukų mama Evelina pasakoja, kad visi trys jos berniukai plikinėja nuo mažų dienų ir tai mėgsta iki šiol.

Bijote, kad vaikui bus kiek vėsu? Bet juk visuomet galime apsikabinti, o tuomet sušils ne tik mūsų rankos ar kojos, sušils ir mūsų širdys.

Smagaus plikinėjimo! :)