Kiek mažyliai vasaros dieną turi išgerti skysčių?

Kiek mažyliai vasaros dieną turi išgerti skysčių?

08. Aug 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vieni mažyliai mielai geria vandenį ar kitus skysčius, kitiems reikia atkakliai pasiūlyti, kad išgertų. Kiek skysčių turėtų išgerti kūdikis?

Ribokite saldžius gėrimus ir žolelių arbatas

Didžiausią vaiko organizmo dalį sudaro vanduo. Puodelis su vandeniu vaikui turėtų būti padėtas lengvai pasiekiamoje vietoje, kad jis tik panorėjęs išgertų. Jei vaikas pats neprisimena, pasiūlykite jam atsigerti vandens.

Žinoma, atsigerti vaikui tinkamas ne tik vanduo, galima pasiūlyti arbatų, kompoto, sulčių, kisieliaus. Tačiau vanduo ypatingas tuo, kad neturi sudėtyje cukraus, kaip kiti minėti gėrimai. Taigi, jis negadina dantukų ir neslopina apetito.

Saldūs gėrimai, priešingai, gali būti kaloringi, todėl išgėrus jų stiklinę, vaikas mažiau suvalgys „rimto“ maisto.

Jeigu šeima mėgsta žolelių arbatas, ir vaikas, pavyzdžiui, visą savaitę kasdien geria liepžiedžių arbatos, tikėtina, kad ateityje, kai šios arbatos prireiks gydymo tikslais, jos poveikis bus silpnesnis, nes organizmas pripratęs prie jos.

Kiek vaikams reikia skysčių per dieną?

Kūdikiams iki 6 mėnesių, maitinamiems mamos pienu, papildomai skysčių nereikia, todėl, kad mamos pieno sudėtyje yra daug vandens (manoma, iki 70 -80 proc.).

  • Kai vaiko kūno masė iki 10 kilogramų, vienam kilogramui reikia 100 ml.

Pavyzdys. Vaikas sveria 9 kilogramus, vadinasi, per parą jo skysčių kraitis turi būti apie 900 ml (9*100)

  • Kai kūno masė iki 20 kilogramų, vienam kilogramui kūno svorio reikia 100 ml + 50 ml kiekvienam kitam kilogramui virš 10 kg.

Pavyzdys. Vaikas sveria 15 kilogramus, vadinasi, per parą jam reikia apie 1750 ml skysčių ( 15* 100 + 5*50).

Ar jūsų mažieji pakankamai geria?