Kiek laiko galima laikyti mamos pieną šaldiklyje?

Kiek laiko galima laikyti mamos pieną šaldiklyje?

25. Jul 2011, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikius krūtimi maitinančios mamos, jei turite klausimų žindymo tema - rašykite redakcijos e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt ir žindymo specialistai būtinai atsakys. Pasidalinkite ir savo patirtimi.

Mama Viktorija:

Laba diena, aš maitinu savo sūnelį jau visą mėnesį ir pradėjau galvoti, kad po kelių mėnesių reikės pradėti kaupti pieno banko atsargas. Kaip žinia, po 6 mėnesių dažniausiai prasideda vaikučių primaitinimas, tarp jų bus ir košyčių, o jas galima bus skiesti savo pienuku.

Bet kaip teisingai nutraukti savo pienuką ir kiek laiko jį galima laikyti užšaldžius? Aš girdėjau skirtingų nuomonių dėl pieno nutraukinėjimo, vienos mamytės pasakojo, kad pieno nutraukinėjimas pientraukiu lydi pieno banko pabaigą, o kitos kaip tik teigė, jog tokiu būdu galima netgi padidinti pieno gamybą.

Kaip yra iš tikrųjų? Ir kada geriau nutraukinėti pieną? Šiuo metu man kartais atrodo, kad pienuko pas mane per mažai, ypač vakarais, nes sūnelis šiek tiek pavalgo, o paskiau įsikanda krūtį, pradeda pykti, meta ją, vėl čiumpa ir vėl pasikartoja tas pats veiksmas.

Taigi, aš šiek tiek pergyvenu, kad kai pradedu nutraukinėti pieną, pienuko kiekis dar labiau sumažės ir mano sūneliui jo išvis neužteks, teks primaitinti, ko labai labai nenoriu daryti. Ir dar būtų įdomu sužinoti, kiek laiko galima laikyti savo pienuką užšaldžius, nes vienur skaičiau, kad savo pienuką šaldymo kameroje galima laikyti iki 3 mėnesių, o kitur, kad netgi 6.

Kaip yra iš tikrųjų? Širdingai dėkoju už atsakymą.

Pataria Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė mama Lina 

Laba diena,

Jeigu nusprendėte, kad norite užšaldyti savo pieną, turėtumėte žinoti kelias taisykles: 

-Prieš kiekvieną pieno nutraukimą nusiplaukite rankas;

-Motinos pienas (MP) turi būti ištrauktas arba rankomis, arba pientraukiu, geriausiai ne prieš žindymą, o po jo.

-MP turi būti laikomas švariame inde, pvz., specialiuose šaldymo maišeliuose: http://www.pradzia.org/motinos-pieno-laikymas 

Indas turi būti gerai išplautas su karštu (g.b. verdančiu vandeniu), gerai išsausintas. Galite šaldyti kelių nutraukimų pieną viename inde, svarbu - tos pačios dienos. Naujai ištrauktą pieną atšaldykite šaldytuve ir sumaišykite su anksčiau ištrauktu pienu, kad gautumėte norimo dydžio porciją. Tačiau nepilkite šilto pieno ant užšaldyto, nes taip dalinai atšildysite užšalusį pieną.

Taip pat svarbu žinoti, kad šaldyti galite tik tos dienos ištrauktą pieną, taip pat kiekvienos dienos pieną šaldykite skirtinguose indeliuose/maišeliuose. Labai svarbu, jog užrašytumėte ant indo laiką, kada buvo pienas užšaldytas. Ištrauktas pienas turi būti užšaldomas per 24 val. Šaldiklyje (-18)-(-20) laipsnių šaltyje MP gali būti laikomas iki 4 mėnesių. MP atšildomas kambario temperatūroje.

Kaitinti negalima, nes suyra biologiškai aktyvios medžiagos, žūva ląstelės. Galima duoti kambario temperatūros pieną, t.y. šaltesnį nei krūties. Atšildyto motinos pieno negalima pakartotinai užšaldyti, tačiau jį galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 48 val.svarbu - ne šaldytuvo durelėse. Negalima MP atšildyti mikrobangų krosnelėje, nes jis užverda, o buteliukas ar indelis lieka šaltas, žūva biologiškai aktyvios medžiagos (imunoglobulinai A, lizocimas) ir ląstelės.

Ištraukinėjant MP rankomis ar pientraukiu yra skatinama pieno gamyba, tačiau kaip jau minėjau, tai turi būti daroma pamaitinus kūdikį krūtimi, nes tik kūdikis natūraliai žįsdamas krūtį geriausiai skatina laktaciją nei pientraukis ar MP ištraukimas rankomis.

 

Viskas apie žindymą: www.pradzia.org

Sėkmės.

laurora laurora 25. Jul 2011, 22:21

ech, neteko man rupintis pieno atsargomis. neteko beveik ir maitint savo kudikiukes paciai . kad ir kaip skatinau, kad ir ka bedariau, pieno neatsirado. kurios neturi pienelio ir nelemta jo turet, tai nepades nei kudikio zindymas (manoji paciulpdavo, pajausdavo, kad nera ir spjaudavo kruti), nei pientraukiai ar kiti stimuliatoriai 😕