Kiek cukraus gali būti sultyse vaikams?

Kiek cukraus gali būti sultyse vaikams?

24. Mar 2016, 10:05 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Cukraus kiekis natūraliose ar su papildomais saldikliais sultyse ir glotnučiuose (angliškai - smoothie) dažnai yra per didelis vaikams - praneša Didžiosios Britanijos medicininis žurnalas. Specialistai ištyrė daugybę gėrimų ir nustatė, kad 40% jų turi maksimalią paros cukraus kiekio normą vaikams - 19 gramų (apie penkis šaukštelius). Glotnučiuose vidutinis cukraus  kiekis yra 13 gramų 100 mililitrų skysčio.

Nemanykite, kad skaičiuojamas tik pridėtinis cukrus. Fruktozė turi tą patį efektą, kaip kiti cukrūs ir kelia cukraus kiekį kraujyje. Todėl net jeigu etiketėje rašoma „BE Cukraus“ būtina pažiūrėti smulkesnėje sudėtyje, kuomet išrašoma maistinė ir energetinė vertė. 

„Reikia griauti įvaizdį, kad sultys yra sveika“, - teigia mitybos specialistai. Dažnai tėvai mano, kad sulčių stiklinė atstoja šviežią vaisių. Primename, kad sveikai besimaitinant galioja „penki per dieną“ taisyklė, kuri reiškia, jog per dieną turite suvalgyti mažiausiai penkis šviežius vaisius ar daržoves (bendras svoris - 400 gramų).

Sveikos mitybos specialistai sultis vadina desertu ir jos naudingos tiek, kad yra skanios. Šviežiuose vaisiuose yra daug maistinių skaidulų (ląstelienos), vitaminų. Sultys skatina alkio jausmą, miltinių patiekalų poreikį, todėl priskiriamos prie nutukimo faktoriaus, jos labai pavojingos vaikų dantims. 

Vienintelės sveikos sultys - tai natūrali beržų ar klevų sula. 

Bet jeigu jūsų vaikai negali be sulčių, keletas patarimų, kaip jas vartoti:

  • sultis skieskite vandeniu (geriausia - perpus)
  • jeigu perkate pakeliais, rinkitės kuo mažesnius
  • per dieną didžiausia sulčių dozė - 150 mililitrų
  • jeigu pavyksta, gerkit daržovių sultis ar bent maišytas
  • nepamirškite po jų išvalyti vaikams dantukų
  • jeigu išgėrė obuolių sulčių, obuolį vis tiek verta suvalgyti

Ar dažnai jūsų vaikai geria sultis?