Kiaušinis vaikams – ne anksčiau  kaip nuo 1 metų

Kiaušinis vaikams – ne anksčiau kaip nuo 1 metų

20. May 2012, 07:30

Kiaušinis yra tikrai vertingas maisto produktas, tačiau ir pavojingas, nes gali alergizuoti.

 

 Kuo vertingas kiaušinis?

 

Turbūt esate girdėję apie vertingąsias amino rūgštis, iš kurių kai kurios itin svarbios vaikų augimui bei vystymuisi. Kiaušinyje yra beveik visų amino rūgščių, tad yra labai vertingas jų šaltinis. Be to, kiaušinyje yra vitaminų A, E, D, B1, B2, kalcio, fosforo, geležies. Daug vertingesnis negu baltymas yra geltonas kiaušinio trynys. Kodėl? Ogi jame yra vitamino D, kuris maiste beveik nerandamas, išskyrus žuvį ar žuvie staukus.

 

Didelis ar mažas?

 

Putpelių kiaušinukai atrodo žaismingai, todėl vaikui, paprastai nemėgstančiam kiaušinio (ir jam nealergiško), galima jų pasiūlyti ir pabandyti taip “apgauti”. Tačiau jei vaikas alergiškas vištos kiaušiniui, neretai, deja, jis bus alergiškas ir putpelių kiaušiniams. Didelio skirtumo tarp įvarių naminių paukščių dedamų kiaušinių nėra.

 

Nuo kada?

 

Jei paklaustume mūsų vaikučių močiučių, kada jos duodavo savo vaikams kiaušinio, išgirstumėte, kad tai darė labai anksti – prieš keliasdešimt metų kiaušinio trynio būdavo patariama dėti net į 4 mėnesių kūdikio košelę. Dabar patariama tą daryti ne anksčiau, kaip 10 -12 mėnesį. Išvirkite kiaušinį ir gabalėlį jo trynio sutrinkite ir įmaišykite į, pavyzdžiui, daržovienę. Stebėktie vaiko reakciją – ar neberia, neviduriuoja, neatpila ir nevemia. Sulaukus metukų ir vėliau galima duoti paragauti išvirto viso kiaušinuko, nebūtinai dėti į košes. 

 

Kiek virti?

 

Vaikams tinkamiausi kietai virti kiaušiniai. Prieš verdant nuplaukite šiltu tekančiu vandeniu ir virkite ne trumpiau kaip 10 minučių. 2 metų amžiaus vaikui tiks ir omletukas, jeigu labai neapkepintas ir neriebus.

 

Svarbu

Jeigu vaikas alergiškas kiaušiniui, jam negalima valgyti tų produktų, kurių sudėtyje jo yra: blynelių, makaronų, pyrago, kremo, kotletų. Net ir nuo nedidelės kiaušinio dalies alergija gali paūmėti.

 

Ar Tavo vaikas mėgsta kiaušinį?