Kiaušinis - nuo 8-10 mėnesių amžiaus

Kiaušinis - nuo 8-10 mėnesių amžiaus

16. Aug 2012, 08:00

 

Kiaušinis yra kaloringas ir gerai pasisavinamas: baltymų mažylio organizmas iš jo pasisavina 98%, riebalų – 96%.

 

Kaip Mamyčių klubui sakė vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė, kiaušinio baltyme yra visos nepakeičiamos aminorūgštys, gausu natrio, jodo, sieros. Trynys – vertingiausia kiaušinio dalis. Jame daug riebalų – lecitino, cholesterolio, yra gerosios nesočiosios riebalų rūgštys, labai daug riebaluose tirpstančių vitaminų A, E, D, tiamino.

 

Tinkamiausias amžius valgyti kiaušinį

 

Kietai virto kiaušinio kūdikiams galima pradėti duoti 8-10 mėn. Bandyti atsargiai, po kruopelytę dėl galimo alergijos pavojaus. Galima jį įmaišyti į kruopų ar kitą košę, taip pat į jogurtą.

 

Kiaušinio baltymas duodamas nuo vienerių metų, nes jam mažyliai labiau alergiški. Nuo meto galima jau siūlyti omleto.

 

Ar saugotis alergijos?

 

Alergiją kiaušinio baltymams sukelia kiaušinyje esantys baltymai. Dalis jų suyra termiškai apdorojant kiaušinį, tačiau ne visi. Todėl vieni kūdikiai gali būti alergiški ir nevirtam, ir virtam, o kiti gali be jokios rizikos valgyti termiškai apdorotą kiaušinį.

 

Putpelių kiaušiniai sveikesni

 

Anot gydytojos, kūdikiams tinka ir vištų, ir putpelių kiaušiniai. Putpelių kiaušiniuose esantis cholinas, fosfolipidas ir aminorūgštys didina organizmo atsparumą, skatina augimą, geria medžiagų apykaitą kepenyse ir inkstuose.

 

Putpelių kiaušiniuose gausu fosforo, kuris reikalingas dygstantiems dantukams. Nemažai yra geležies, tačiau ji sunkiau pasisavinama. Putpelių kiaušinuose nėra vitamino D, E, B12. Taip pat vaikučiai gali turėti jiems alergiją.

 

Nuo kokio amžiaus jūsiškiai paragavo kiaušinio - vištos ar putpelės?