RECENZIJA. Kęstutis Navakas ir Marija Smirnovaitė "Ži ir Be stebi saulėlydžius"

RECENZIJA. Kęstutis Navakas ir Marija Smirnovaitė "Ži ir Be stebi saulėlydžius"

12. Aug 2013, 12:24 Gintarep Gintarep

20130812122346-27264.jpgVisų pirma norėčiau padėkoti MK už šią knygą. Mes ją gavome didelės mums šventės proga - 5-ojo gimtadienio dieną. Birutė labai nudžiugo šia dovana, nes knyga jai – didžiausia dovana. Džiaugiuosi ir viliuosi,kad šis požiūris bus toliau puoselėjamas ir išliks ilgam.

Tad be didelių įžangų bandome  aprašyti šią knygelę.

Ji mums labai tiko ir patiko, nes pasakaitė trumpa, paveikslėliai labai spalvingi ir konkretūs, lapų nedaug ir jie stori. Kadangi Birutė jau bando pati skaityti, tai jai tokio turinio ir formato knygos  tinkamiausios.

Ko mes išmokome šią knygelę skaitydamos?

Ši knygelė mus mokė pamąstyti apie skirtumus, kitoniškumą, rasti kompromisą gyvenant darniai drauge skirtingų pomėgių, charakterių draugams.  

Ši knygelė, dar nemokantiems skaityti, padės pažinti lengviau bent dvi raideles Ž ir B, nes žirafos vardas Ži, o beždžionėlės Be. Dar Birutė pastebėjo,kad pati beždžionėlė labai panaši į B raidelę, o žirafa į Ž.

Labai aiškiai apibrėžiami skirtumai: viena aukšta, kita žema. Langas aukštai, tai saulėlydžius mato tik žirafa, o beždžionėlė nemato, nes ji nepasiekia lango. O langas taip aukštai, nes namą statė žirafa, o beždžionėlė tik  sudėliojo daiktus.  Bet draugiškumas padeda įveikti bet kokius nesklandumus pvz.

-          Man gaila, kad tu ten po stalu, kai čia taip gražu. Lipk mano kaklu. Abi pasižiūrėsim į saulėlydį.

-          _Ačiū, Ži, -džiugiai atsakė beždžionė Be. – O lipdama dar pasiimsiu šukas ir tave sušukuosiu.

Šios knygos anotacijoje parašyta,kad :“Perskaičius šią knygą bus kur kas lengviau su vaiku kalbėtis apie toleranciją, bendravimą ir tikrą draugystę“, autoriai nesuklydo, jau tą pačią dieną vaikas pasiūlė katinėlio ėdaliuką padėti aukščiau, kur šuniukas netrukdytų jam ramiai ėsti. Ar galima dar ką pridurti?