Keičiu barškutį į telefoną

Keičiu barškutį į telefoną

21. Nov 2012, 00:00

10 mėnesių Miglės geriausias „žaislas“ – tėčio mobilusis telefonas. Net naujas spalvotas barškutis ne toks įdomus, kaip juodai baltas telefonas. Kodėl?

 

Kodėl tėvai nežaidžia su barškučiais?

 

Vaikai – didieji stebėtojai ir mėgdžiotojai. Mama ar tėtis žaidžia barškučiais? Ne? O telefonu kalba? Tai štai, matydamas, kaip tėvai „žaidžia“ su mobiliais telefonais, televizoriaus pultais ir kita technika, vaikas nori to paties.

 

Draudžiamas vaisius saldus

 

Kitas aspektas, kad visada buvo aišku, jog draudžiamas vaisius yra saldus, ir tai, ko negalima, arba retai leidžiama, yra gerokai įdomiau, negu visą dieną prieš nosį gulintys barškučiai.

 

„Įvaldžius“ techniką, susidomėjimas dingsta

 

Pabandykite leisti vaikui „žaisti“ norima suaugusiųjų technika. Pavyzdžiui, nesakykite „Ne“, „Neliesk“, kai jis norės įsijungti televizorių. Kas nutiks? Iš pradžių mažylis mielai jungs, bus patenkintas, bet po to, supratus, kad jis jau yra gerai „įvaldęs“ kokį nors prietaisą, jam taps nebeįdomu.

 

Dar viena paskata - tėvų reakcija

 

Ne kartą esame rašę apie tai, kaip mažiems vaikams reikia dėmesio, ir jie jo siekia įvairiais būdais. Kai vaikas atsisėdęs barškina barškutį, mama sėdi prie kompiuterio ar verda pietus, namuose tylu, mamai nėra ko jaudintis ir kreipti dėmesio į vaiką. Tuo tarpu, pačiupus telefoną ar artinantis prie kompiuterio įjungimo mygtuko, mama kaipmat sureaguos. Vaiko tikslas - susilaukti reakcijos iš kito žmogaus - pasiektas.

 

Paprastai, kai vaikas paima draudžiamą daiktą, prasideda visas spektaklis: mama bando nukreipti dėmesį kitur, o vaikas, pamatęs, kad sulaukia dėmesio, jaučiasi nugalėtojas, mat žino, kad tėvai jį paims ant rankų ir skirs dėmesio.

 

Daiktai „tabu“ turi būti nepasiekiami vaikui

 

Jeigu jums neramu dėl to, kas bus su tūkstančiu kainavusiu muzikos grotuvu, kai jį pamaigys mažylis, išeitis visada yra: daiktus, kurių vaikai negali imti, geriausia laikyti jiems nepasiekiamose vietose.

 

Ar Jūsų mažylis tam tikru raidos etapu buvo pamėgęs techniką labiau, negu vaikiškus žaisliukus?

 

20. Nov 2012, 08:33

Mobilu telefona laikau kuo toliau nuo vaiku.Tai tikrai nera tinkamas zaislas vaikui,kad ir kaip jis to noretu.