Kėdutė yra, bet ar ji saugo?

Kėdutė yra, bet ar ji saugo?

30. Sep 2011, 00:00

Dažna vaikų saugumo bėda yra ta, kad automobilio kėdutes šeimos turi, bet neteisingai jas tvirtina.

 

Tinkamai įtvirtinta vaikų saugos priemonė tvirtai laiko vaiką jam skirtoje kėdutėje ir apsaugo nuo smūgių automobilio viduje bei nuo pavojaus būti išmestam iš automobilio. Taip pat ji absorbuoja dalį smūgio jėgos, t.y. Jūsų vaikas turi daugiau galimybių išvengti sužalojimų ar net mirties avarijos metu.

 

Siekiant efektyvumo, vaikiška saugos priemonė turi būti teisingai įtvirtinta. Tyrimai rodo, jog dauguma vaikų automobilinių saugos priemonių yra neteisingai įtvirtinamos ir naudojamos.

 

8 dažniausiai pasitaikančios klaidos:


- per daug laisvas automobilio saugos diržas;


- automobilio saugos diržas neteisingai juosia saugos kėdutę;


- neteisingai užsegta sagtis (kai sagtis remiasi į vaiko saugos kėdutės konstrukciją, avarijos metu sagtis gali sulūžti arba atsisegti);
- neteisinga vaiko kėdutės rankenos padėtis;


- vaiko saugos kėdutė nepritaikyta automobiliui, kuriame ji naudojama;


- vaiko saugos priemonė per sena ar techniškai netvarkinga;


- vaikas dar per mažas ar jau per didelis naudojamai saugos kėdutei;


- automobiliniai saugos diržai juosia vaiko kaklą(o ne petį), pilvuką (o ne dubens sritį).

 

Kaip manai, ar viską darai teisingai ir šių klaidų tau nepasitaiko?

Šaltinis:

2

14. Nov 2011, 09:48

Perskaiciau metais senesni straipsni apei automobilines kedutes ir kur saugiausia vaikeli vezti. Pakraupau nuo mamyciu komentaru, kuriuose jos akivaizdziai klysta, galvodamos, kad teisingai savo vaikeli vezioja. Tiesiog pilnai neisisisavinusios informacijos, o atsimindamos tik faktus - viska supainiojo! Idedu istrauka is straipsnio www.kedutesaugo.lt apie saugu autokedutes naudojima automobilyje:
"Automobilio keleivio oro pagalvė prieš priekinę sėdynę

Visada yra saugiau tvirtinti vaikų automobilines saugos priemones prie galinių automobilio sėdynių. Kai kurie tėvai nori matyti savo vaikus kelionės metu, todėl tvirtina saugos kėdutes prie priekinių automobilio sėdynių. Tačiau kai prieš keleivio sėdynę yra įmontuota ir įjungta oro pagalvė, ant priekinės sėdynės esančiam vaikui iškyla didelis pavojus. Ypač tam, kuris sėdi nugarėle į priekį. Iššokusi oro pagalvė gali smarkiai sužaloti vaiką. Todėl tvirtinti saugos kėdutes nugarėle į priekį prie priekinės sėdynės yra griežtai DRAUDŽIAMA, nebent keleivio oro pagalvės yra išjungtos.
Tvirtinant saugos kėdutę veidu į priekį ant priekinės automobilio sėdynės, patartina automobilio sėdynę atitraukti kuo toliau į galą, o jei įmanoma, tvirtinti saugos kėdutę ant galinės automobilio sėdynės.
Patarimai
Tvirtinkite saugos kėdutes nugarėle į priekį prie galinės automobilio sėdynės. Jei manote, jog vaikas turi būti nuolat stebimas (pavyzdžiui, dėl medicininių priežasčių), sėskite kartu su juo ant galinės automobilio sėdynės arba paprašykite kito suaugusiojo sėdėti kartu su vaiku.
Jei turite tvirtinti saugos kėdutę veidu į priekį ant priekinės automobilio sėdynės, kur yra keleivio oro pagalvė, atitraukite sėdynę kuo toliau į galą tam, kad kuo labiau atitolintumėt vaiką nuo oro pagalbės.
Gali būti įmanoma oro pagalvę išjungti ar išimti, tačiau tai reikštų, jog priekyje sėdintis suaugęs netenka papildomos apsaugos, kurią ji suteikia.
Klauskite patarimo automobilių pardavėjų ar draudimo bendrovių prieš išjungdami oro pagalvę."