Kasdienė vaiko dantų priežiūra

27. Mar 2017, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pradėjus dygti pirmiesiems kūdikio dantukams, mamoms kyla labai daug klausimų. Ypatingas iššūkis laukia mamų, auginančių pirmąjį vaikelį. Tačiau rasti atsakymus nėra lengva, nes dabartiniame informacijos amžiuje atskirti, kas teisinga, o kas klaidinga, darosi vis sunkiau. Apie dantukų priežiūrą konsultuoja Vilniaus centro odontologijos klinikos „Denticija“ gydytoja odontologė Julija Vaščiūnaitė, besirūpinanti mažylių dantų sveikata.

– Per kiek laiko vaikui visiškai išdygsta pieniniai dantys ir kas svarbiausia šiuo dantų formavimosi etapu?

– Pieniniai dantys dažniausiai pradeda dygti šešių mėnesių kūdikiui, o visi turi sudygti apytiksliai iki trejų metų. Svarbu pradėti vaiką pratinti prie teisingos dantukų valymosi rutinos, vos išdygus pirmajam dantukui. Jei trejų metų vaikas dar neturi visų 20 pieninių dantų, būtina gydytojo odontologo apžiūra ir konsultacija.

– Į ką būtina atkreipti dėmesį, norint suformuoti tinkamus vaiko dantų priežiūros įpročius?

– Svarbu, kad dantų valymas vaikui taptų maloniu įpročiu, todėl dantys turi būti kasdien reguliariai valomi ryte ir vakare. Prieš miegą ir jau išsivalius dantis vaikui nereikėtų nieko valgyti, o jei norima gerti, tiesiog duoti vandens. Dar vienas naudingas vaiko įprotis galėtų būti burnos skalavimas vandeniu dieną po valgio. Tai labai paprastas būdas sumažinti maisto likučių kiekį burnoje ir taip papildomai apsaugoti dantukus. 

20170321095504-13713.jpg

– Kokios priemonės padeda, kai vaikui dygsta pirmieji dantukai?

– Dygstant pirmiesiems dantims, vaikai dažniausiai tampa irzlesni, padidėja seilėtekis, viskas iš eilės dedama į burną. Noriu pabrėžti, kad dantų dygimas yra fiziologinis procesas ir temperatūra dėl to neturi kilti. Palengvinti dantų dygimą mamytės gali masažuodamos dantenas specialiais silikoniniais šepetėliais, servetėlėmis. Taip ne tik pakasomos dantenos, bet ir vaikas pratinamas prie būsimo dantų valymo. Kaip papildomos priemonės gali būti skiriami tepalai, kuriais tepamos dantų dygimo vietos. 

– Koks tinkamas dantų pastos kiekis valantis dantis ir ar pasta turi būti su fluoru?

– Jei dantys sveiki, vaiko pastoje iki trejų metų turi būti 500 ppm fluoridų ir šepetėlio šereliai turi būti suvilgomi pasta. Vaikams nuo trejų iki šešerių metų reikėtų naudoti dantų pastas, kuriose yra 1 000 ppm fluoridų. Tuomet ant šepetėlio išspaudžiamas žirnio dydžio pastos kiekis. Vaikui ūgtelėjus, sulaukus šešerių ar daugiau metų, dantų pastos reikėtų dėti apie 1 cm, o fluoro kiekis turėtų būti 1 000–1 450 ppm.

– Ką svarbu žinoti renkantis dantų šepetėlį?

– Labai svarbu, kad dantų šepetėlio šereliai būtų minkšti, o jo galvutė turi būti tinkamo dydžio, atsižvelgiant į vaiko amžių. Per dideliu šepetėliu nepavyks pasiekti visų sunkiai išvalomų vietų. Pagrindinė rekomendacija tėveliams – vaikų dantukus valyti sukamaisiais judesiais ir iš visų pusių. 

– Kada reikėtų pradėti valyti vaiko dantis?

– Vaikams dantis reikėtų pradėti valyti, vos jiems išdygus. Nepraleiskite nė vieno valymo ir taip nuo mažens pratinkite vaiką prie kasdienės dantukų priežiūros rutinos. Be to, pradėjus dygti dantims, svarbu mažinti naktinių maitinimų skaičių ir bandyti kuo greičiau nustoti maitinti naktimis. 

20170321095526-57600.jpg

– Ar tiesa, kad vaikams dantis turi valyti tėvai?

– Iki septynerių ar aštuonerių metų, kol vaikas nemoka rašyti rašytinių raidžių, dantis turi valyti tėvai, nes iki to laiko vaikas tikrai negali atlikti tikslių judesių ir kokybiškai išsivalyti. Jei vaikui yra padidėjusi ėduonies rizika, tėveliai padėti išsivalyti dantis turėtų ir vyresniam vaikui. Tarpdančių siūlu tėvai vaikams dantis turi valyti iki 12 metų. Verta rinktis tarpdančių siūlą, impregnuotą fluoridu. Jis tuomet patenka į tarpdančius ir suteikia papildomą apsaugą nuo ėduonies.

– Ką daryti, jei vaikas atkakliai reikalauja dantis valytis pats? Kada jam tai leisti?

– Vaikas, žinoma, turi mokytis dantis valytis ir pats. Galima leisti valytis dantis pačiam tik su sąlyga, kad vėliau vaiko dantis išvalo tėvai. 

– Kiekvieną dieną matote daugybę vaikų ir tėvų. Ką dauguma tėvų sako apie kasdienę savo vaiko dantų priežiūrą?

– Tėvai dažnai mini, kad vaikui nepatinka valytis dantis arba jis nori tai daryti pats. Iš pasakojimų žinau, kad dantis išvalo, pavyzdžiui, dvejais metais vyresnė sesuo. Kai kurie tėvai dantis valo tik kartą per dieną, manydami, kad užtenka juos išvalyti vakare. Visgi dantis vaikui turi valyti suaugęs žmogus ir būtinai du kartus per dieną, juk tai užtruks tik kelias minutes, o nuo to priklausys burnos sveikata ateityje. Na, o jei vaikas nenoriai leidžiasi valyti dantis, reikia ieškoti, kaip jį sudominti. Galbūt padėtų dantų valymo dainelės ar animaciniai filmukai, įvairūs žaidimai. Taip pat būtina rodyti gerą pavyzdį, kai visi šeimos nariai valosi dantis ir tai yra natūralus kasdienis procesas. Palinkėsiu tėveliams nepasiduoti ir neprarasti kantrybės, nes ilgainiui vaikas pripras prie dantų valymo. 

– Ką daryti, kad vaikas nejaustų baimės lankydamasis pas gydytoją odontologą?

– Jeigu vaikui sakysite „nebijok, tau neskaudės, tau nieko nedarys“, žinoma, nuteiksite jį neigiamai. Vaikas girdi priešingai, jam atrodo, kad tikrai gali būti kažkas baisaus ir skausmingo. Vaikui net ir dantų apžiūra veidrodėliu jau yra „darymas“. Rekomenduoju prieš vizitą pas odontologą pasakoti, kad vaikas galės susipažinti su gydytoju, apžiūrėti kabinetą, pasimokyti, kaip reikia valyti dantukus, o gydytojas veidrodėliu apžiūrės dantis, suskaičiuos, kiek jų yra. Namie galite pasitreniruoti: pasimokykite plačiai išsižioti, pašvietę patys suskaičiuokite dantukus. Vaikas tada žinos, ko tikėtis atėjus pas odontologą. Ypač svarbu, kad į pirmąjį vizitą vaikas ateitų, kol dar nieko neskauda. 

– Trys esminiai patarimai, kaip išsaugoti sveikus vaiko dantis.

1. Tinkamas mitybos režimas (saldumynus palikite šeštadieniams, rinkitės sveikus užkandžius).

2. Naudokite pastą su fluoridais ir minkštą dantų šepetėlį.

3. Patys valykite vaikui dantis iki septynerių ar aštuonerių metų. 

20170330100826-89199.jpg