Kas yra ta imuninė sistema?

Kas yra ta imuninė sistema?

03. Nov 2016, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Dažnai sakoma, kad būtina stiprinti imuninę sistemą, o nusilpus - puola ligos ir virusai. Bet ar tikrai žinote, kas yra imuninė sistema? Kur jos ieškoti žmogaus organizme? Ir ką ji ten veikia?

Jei jaučiatės puikiai, turbūt net nesusimąstote apie savo imuninę sistemą ir jos reikalingumą. Pamėginkite įsivaizduoti, kas būtų, jeigu jos neturėtumėte.

Paanalizuokime. Vidutiniškai vienas iš 100 tūkstančių naujagimių gimsta visai be imuniteto. Tai apibūdinama gana ilgu ir sudėtingu terminu "sunkus mišraus tipo imuniteto nepakankamumas" (SMTIN). Tokie kūdikiai, palyginti su sveikais, visiškai nepasaugoti nuo patogenų.

Patogenais vadiname įvairius mikroroganizmus. Tai bakterijos, virusai, grybeliai, nuo kurių poveikio galite susirgti. Todėl gimę su SMTIN sindromu kūdikiai vėliau labai kenčia nuo užkrečiamųjų ligų.

Be abejonės, visi esate girdėję apie sindromą, vadinamą AIDS (įgytas imuniteto nepakankamumo sindromas). Užsikrėtus AIDS žmogaus organizmas praranda imunitetą ir nebeįstengia pasisaugoti nuo mikrobų, nes susilpnėja imuninė sistema.

Dabar jau žinote, kad jei gimėte be imuniteto arba sutriko jūsų imuninė sistema, tampate priklausomais nuo mikrobų "malonės". Normos atveju nuo mikrobų esate apsaugoti.

Kas yra toji imuninė sistema?

Mūsų kūnai sudaryti iš labai mažų dalelyčių, vadinamų ląstelėmis. Žmogaus kūne jų yra didelė įvairovė, ir kiekviena ląstelių rūšis atlieka savo funkciją.

Ar žinojote, kad imuninė sistema taip pat sudaryta iš specializuotų ląstelių? Jos vadinamos imuninėmis ląstelėmis. 

Mūsų kraujas yra raudonos spalvos, nes sudarytas iš sudarytas iš raudonojo kraujo kūnelių - eritrocitų. Jį sudaro ir baltojo kraujo ląstelės - leukocitai, kurie ir veikia kaip imuninės sistemos dalis.

Kraujas cirkuliuoja po visą kūną, todėl baltojo kraujo ląstelių taip pat randama visur. Atsakymas į klausimą "Kur yra žmogaus organizme imuninė sistema?" būtų toks - VISUR.

Limfmazgiai ir blužnis - ypač svarbūs

Vis dėlto kūne yra tokių vietų, kur ypač gausu baltojo kraujo ląstelių. Tai limfmazgiai ir blužnis. Šie organai labai svarbūs nes jie pirmieji reaguoja į infekcijos ataką.

Baltojo kraujo ląstelės išsidėsčiusios ir tokiiose kūno dalyse, kurios dažnai bendrauja su išoriniu pasauliu per maistą ir orą, t.y. burna, nosis, plaučiai, žarnynas ir pan. Gausiai baltojo kraujo kūnelių randama odoje, kur jos sėkmingai ir greitai naikina patekusius mirkobus.

Taigi, jei iš pradžių atrodė, kad imuninė sistema lyg ir neveikia kažko svarbaus, ilgainiui paaiškėjo, kad ji dirba dieną naktį, saugodama nuo ligų jūsų ir jūsų vaikučių organizmą.