Kas yra papildomas maitinimas: tai, ką vertėtų atminti kiekvienam

Kas yra papildomas maitinimas: tai, ką vertėtų atminti kiekvienam

11. Jun 2014, 16:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

KAS YRA PIPILDOMAS MAITINIMAS?

Papildomas maitinimas yra žindymo derinimas su maitinimu pusiau tirštu, tirštu maistu, pagamintu iš įvairių produktų, ir girdymu įvairiais skysčiais. Papildomas maistas yra bet kokie produktai ir skysčiai, išskyrus krūties pieną, turintys maistinę (energinę) ir biologinę vertę.

Šis maistas gali būti specialiai paruoštas kūdikiui ar mažam vaikui arba gali būti šeimos maisto dalis.

Papildomas maitinimas sąlyginai skirstomas į:

  • pereinamąjį (pertrintą – pusiau tirštą, tirštą), pagamintą iš įvairių rinktinių maisto produktų ir pritaikytą individualiam kūdikiui pagal jo fiziologinius poreikius;
  •  šeimos maistą – racionaliai (tinkamai) subalansuotą.

Papildomas maitinimas yra kokybiškas, kai atsižvelgiama į vaiko maisto medžiagų poreikį. Suvalgomas tinkamas maisto kiekis, valgančiajam pagelbstima priklausomai nuo amžiaus ir įgūdžių.

Kokybiško papildomo maitinimo bruožai:

- užtikrinama maisto maistinė (energinė), biologinė vertė ir įvairovė, priklausomai nuo kūdikio, mažo vaiko organizmo poreikių;

- maisto konsistencija, įvairovė atitinka gebėjimą jį valgyti;

- maitinančiojo elgesys valgančiajam sukelia teigiamas emocijas.

Sėkmingo papildomo maitinimo sąlygos:

- pusiausvyros tarp asistavimo valgančiajam ir skatinimo valgyti savarankiškai, priklausomai nuo vaiko gebėjimų, išlaikymas;

- žodinis skatinimas, drąsinimas be žodinės ir fizinės prievartos; maitinimas pagal amžių tinkamais įrankiais, pvz., šaukšteliu, skatinimas gerti iš puoduko;

- maitinimas pastebėjus alkio apraiškas;

- maitinimas saugioje ir patogioje aplinkoje;

- valgydamas kūdikis, mažas vaikas jaučiasi patogiai, nėra galimybės skirti dėmesio kitiems užsiėmimams;

- valgymas teikia malonius pojūčius, maistas yra tinkamos konsistencijos, nekarštas, nešaltas, gražiai atrodo, kvepia, yra skanus;

- neduodama maisto, kuriuo galima užspringti, pvz., riešutų, uogų, morkų ar obuolio smulkių gabaliukų;

- maitina asmuo, kuris teigiamai emociškai veikia vaiką ir jautriai suvokia valgydinamojo būdą, jo fizinę ir emocinę būklę;

- pradedant duoti papildomo maisto, mažiausiai laiko atžvilgiu kūdikiui priimtiną žindymą pakeisti maitinimu papildomu maistu iš puoduko (dubenėlio);

- leisti kūdikiui valgyti tiek, kiek kiekvieną kartą jis nori, t.y. neraginti ištuštinti puodelio;

- kiekvieną naują produktą duoti tik tuomet, kai kūdikio organizmas jam subręsta, pvz., karvės pieno iki vienerių metų nederėtų duoti. Kai vaikas per parą išgeria 720 ml karvės pieno, gali atsirasti anemija, nutukimas, sumažėti apetitas valgyti kitus produktus;

- kai kūdikis neišlaiko puodelio ar buteliuko, jį dera prilaikyti, apkabinti, prisiglausti ir tik tuomet leisti paimti maisto iš vieno ar kito indo. Taip elgiantis užspringimo rizika sumažėja;

- tirštą maistą įvesti pamažu – įvedimo pradžioje kartą per dieną duoti kelis šaukštelius, vėliau didinti patiekalų įvairovę ir jų valgymo dažnį.

- šeima laiku prisitaikys prie greitai kintančių (tobulėjančių) kūdikio valgymo įgūdžių ir norų, pvz., valgyti greičiau, tirštesnį, grubiau pertrintą maistą, savarankiškai su šaukštu ar pasiimant maistą ranka, savarankiškai gerti iš puodelio;

- dirbančios motinos gali žindyti ryte, vakare, naktį.

Papildomas maistas turi būti saugus, tam turi būti sąlygos. PSO rekomendacijos:

1. Švara (maisto paruošimo vietos, priemonių, rankų plovimas).

2. Atskyrimas termiškai neapdorotų (žalių) produktų nuo virtų (pvz., virtos mėsos).

3. Visiškas išvirimas (100° C temperatūroje išvirti produktus, ypač mėsą, kiaušinius, žuvį). Virtą maistą kruopščiai pašildyti.

4. Maistą laikyti saugioje temperatūroje (nepalikti atvėsinto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val., jį laikyti 60° C arba mažesnėje nei 5° C temperatūroje; užšaldyto maisto nelaikyti ilgai, neatitirpinti maisto kambario temperatūroje).

5. Vartoti sveikatai nepavojingą vandenį ir produktus (vartoti neužterštą vandenį arba jį virinti; rinktis šviežią maistą; saugius produktus, pvz., pasterizuotą pieną; plauti vaisius ir daržoves).

Parengta pagal pirminį šaltinį: Algimantas Vingras, Rimantas Stukas. Papildomas kūdikių maitinimas: kada ir koks?


MAŽYLIO PRIMAITINIMO DIENORAŠTĮ remia NUK ir HUGGIES:

NUK First Choice mokomasis buteliukas

20140603123713-81250.jpg

Jei didesnis vaikutis -

NUK Easy learning Cup mokomasis puodelis

20140603124750-55747.jpg

NUK Easy Learning stalo įrankių rinkinys

20140609135631-29965.jpg

NUK EASY LEARNING stalo įrankių rinkinys – puiki pagalba žengiant pirmuosius primaitinimo žingsnius.

   - Ypatingai maža šakutė ir šaukštelis pritaikyti mažai burnytei.
    -Ergonomiškomis ir neslystančiomis, gauburėliais nusagstytomis rankenomis, kurias ne tik patogu laikyti, bet ir stimuliuojami vaiko lietimo pojūčiai.
    -Suapvalintais kraštais ir dantukais, kad būtų kuo saugiau
    -Pagaminta iš aukštos kokybės plastiko, tinkančio naudoti indaplovėje
    -Tinka naudoti kartu su NUK EASY LEARNING indais
    -Vaikams nuo 8 mėn.

Visi NUK EASY LEARNING gaminiai papildo vienas kitą ir padeda vaikui vystytis.

www.nuk-baby.lt

 Į dovanų krepšelį įkris ir Huggies drėgnos servetėlės!

20140609140452-13625.jpg

 

pypse pypse 11. Jun 2014, 18:03

Labai patogiai susisteminta