Kas yra imunitetas ir kaip jį sustiprinti?

Kas yra imunitetas ir kaip jį sustiprinti?

05. May 2011, 08:50

 Kas yra imunitetas? Kuo skiriasi įgimtas ir įgytas imunitetas? Kaip galime jį sustiprinti? Apie tai kalbamės su vaikų ligų gydytoja, pulmonologe dr. Sigita Petraitiene.

„Daug kas net neįsivaizduoja, kas yra imunitetas. Tai organizmo apsaugos būdas apsiginti nuo visko, kas genetiškai svetima. Pagrindinė imuniteto funkcija – sunaikinti neteisingai išsivysčiusias ląsteles“, - aiškino gydytoja S.Petraitienė.

IMUNITETAS, išvertus iš lotynų kalbos „immunis“, reiškia laisvas nuo ko nors. Kiekvieno žmogaus imuninė sistema atpažįsta savą nuo svetimo ir pašalina potencialiai kenksmingas svetimas ląsteles iš organizmo.

Imuninė sistema turi galimybę atpažinti ir sunaikinti pakitusias savo organizmo ląsteles.

Yra specifinis ir nespecifinis imunitetas:

Nespecifinis – tai įgimtas, paveldimas, natūralus.

Specifinis imunitetas įgyjamas po infekcijos (pavyzdžiui, persirgus tam tikra infekcine liga – raudoniuke, vėjaraupiais ir kt.) arba po vakcinacijos. Šis imunitetas gali išlikti visą gyvenimą, o kai kuriais atvejais ir vos keletą mėnesių ar metų.

Kas gali susilpninti imunitetą:

  • liga, ypač infekcinė,
  • chirurginis įsikišimas
  • stresas,
  • netaisyklinga mityba,
  • hormoniniai preparatai ir antibiotikai.

Tam tikra prasme turi būti imuninės sistemos treniravimas. Nepatartina gyventi itin sterilioje aplinkoje. Vaiko organzimas turi susitikti su nešvarumais, bakterijomis, bet tai neturi būti ligos sukėlėjai.

Imuninė sistema turi būti stimuliuojama antigenais – tomis svetimomis dalelėmis iš išorės.

Kiek imunitetui turi reikšmės psichologiniai dalykai, atmosfera šeimoje?

Vaiko psichologija tiesiogiai lemia jo ligas – ypač lėtines. Turėjau savo praktikoje paauglių, kurie vaikystėje buvo sveiki ir štai keliolikos metų susirgo alergija, astma ir pan. Ir paaiškėo, kad daugumoje atvejų skyrėsi jų tėvai – ir būtent šiuo periodu prasidėjo ar paūmėjo astma vaikams.

Taigi, psichologinė atmosfera šeimoje ir vaiko ligos turi tarpusavio sąsajų.

05. May 2011, 14:26

Galvojau rasiu kazka naudingo..taciau nieko perskaicius ir neradau..kaip ir i klausima kaip stiprinti imuniteta ir neatsakyta..

05. May 2011, 13:11

Kažkaip didesnė dalis teksto skirta "kas yra imunitetas" citatoms.Labai tikėjausi išvardintų daugiau būdų ar priemonių imuniteto stiprinimui.