Kuo geriau gardinti daržovienes ir grūdines košes - aliejumi ar sviestu. Kas vertingesnis? Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė.
Druskos į košes patartina dėti labai nedaug, cukraus visai nerekomenduojama.
Į daržovienę geriau tinka aliejus, į grūdinę košę – sviestas. Aliejus vertingesnis už sviestą, bet kūdikiui reikia abiejų. Aliejuje yra riebiųjų rūgščių – jos suteikia kraujagyslėms elastingumo, reguliuoja raumenų susitraukimus – šias rūgštis organizmas turi gauti su maistu.
Košę geriausia gardinti alyvuogių, linų sėmenų ir saulėgražų aliejumi. Aliejaus iš pradžių užtenka vos vieno ar dviejų lašų. Pratinti palaipsniui nuo 0,5-1 ml iki 5 ml (vieno arbatinio šaukštelio).
Sviesto pagrindinė vertingiausia medžiaga – pieno riebalai, ypač reikalingi augančiam organizmui. Sviesto mažyliui galima duoti nuo 7 mėnesių. Svieste yra A ir D vitaminų.
Mes naudojam ir ta ir ta. panelytei sviestuku gardinti patiekalai labiau patinka, nei su aliejumi 😉
mes visad naudojam sviestuka arba kai verdu darzoviene tai ydedu kelis kotletukus tai jau papildomu riebaliuku nededu nes bus labai riebu
aš tik į daržovienę įpilu alyvuogių aliejaus, reiks ir sviestuką pradėt naudot 😀
Mes irgi taip darėme ir darome: kruopytes gardinam sviestuku, daržovienę al. aliejuku... 😀
mes taip ir darome į daržoviene truputį alyvuogių aliejuko 😀o į košę sviestuko .
o as labai retai kada dedu riebalu i kose, nes mano maze (1 metukai) po to atsirugineja daug, atpila
man irgi mama sako, kad dėčiau sviestą, aš ir dedu į košes būtent jį, taip skaniau 😉
Man mama vis sakydavo dek sviestuko,o as nereikia nereikia, pasirodo gerai ir reikia biski😀