Kas sveikiau - karvės ar ožkos pienas?

Kas sveikiau - karvės ar ožkos pienas?

13. Apr 2015, 10:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Antoninos Greičiuvienės teigimu, vis dažniau į šią tarnybą kreipiasi mamos, klausdamos, ar galima ožkų pieno duoti vaikams. 

Tad kas geriau ir sveikiau vaikams - karvės ar ožkos pienas?

„Atsakyti vienareikšmiai, manau, negalėtų niekas. Bet pabandysiu suteikti informaciją, kuo skiriasi ožkų pienas nuo karvės pieno. Labai svarbus rodiklis pienui yra jo sudėtis bei savybės. Dėl šios priežasties dažniausiai ir pasirenkamas ožkų pienas.

Nors skirtingų ožkų pieno sudėtis labai skiriasi, Lietuvos maisto instituto pieno technologijos laboratorijos atliktų tyrimų duomenimis, pieno riebalai ožkų piene svyruoja nuo 2,7 iki 4,3 proc., o baltymai – nuo 2,7 iki 4,2 proc. Taigi riebumo vidurkis sudaro 3,42 proc., baltymų – 3,22 proc.

Ožkų pienas paprastai turi mažiau baltymų nei karvių pienas, tačiau jame skiriasi pagrindinio pieno baltymo – kazeino – sudėtis. Ožkų piene yra mažiau α-kazeino ir daugiau β-kazeino, kurio daugiau yra ir kūdikį maitinančios motinos piene.

Ožkų piene baltymų dalelės yra mažesnės, todėl, lyginant su karvių pienu, ožkų pienas lengviau virškinamas. Nuo seno žinoma, kad ožkų pieną gali gerti žmonės, alergiški pieno baltymams.

Alergijos ožkų pienui atvejų užregistruota daug mažiau nei alergijos karvių pienui. Ožkų ir karvių pieno riebalai sudėtimi yra panašūs, tik taip pat skiriasi jų rutulėlių dydis. Ožkų piene riebaliniai rutulėliai yra mažesni. Tai taip pat turi įtakos virškinimui“, - portalui Delfi.lt aiškino specialistė.

Ožkų pienas skiriasi ir kai kurių mineralinių medžiagų kiekiu. Pavyzdžiui, kalio, chloro ožkų piene yra daugiau, bet daug mažiau yra geležies, būtinos hemoglobino sintezei, folinės rūgšties bei vitamino B 12.

Todėl vartojant tik ožkų pieną ir nepapildant geležies atsargų kitais produktais, gali išsivystyti mažakraujystė.

 Kokį pieną vaikams siūlote jūs ir kodėl?

14. Apr 2015, 11:59 floryte

Lygiai taip pat darome😀

floryte floryte 14. Apr 2015, 10:34

Tik mamytės pienelį manoji gėrė. O dabar duodu tik pieno produktus, varškę, jogurtą, sūrį. Kažkaip tas pienas pakeliuose man neatrodo ypatingai vertingas. Jei turėčiau galimybę tiesiai iš karvytės duoti, duočiau. Bet ne parduotuvinį...

InetaBu InetaBu 13. Apr 2015, 22:38

Mūsų mažiukas labai noria geria karvės pienuką, pirktinį, žinau, kad kas naudoja naminį, būtina visada užvirinti.

lina_baj lina_baj 13. Apr 2015, 10:57

Vyresnysis geria tradiciškai karvės "pieną" ir parduotuvės 😀 Su ožkų pienu reikia atsargiai dėl erkinio encefalito. Mes nei karto neragavom.