Kas padeda nugalėti vaikų baimes?

Kas padeda nugalėti vaikų baimes?

28. Apr 2011, 08:00

Klausk apie tai, kas neramina, MK forumo rubrikoje "Klausk psichologo" ir gausi išsamius atsakymus.


Virginija (arnutis):

 

Kaip padėt vaikui įveikt jo baimes. Iš pradžių pati padariau blogai, pagąsdinau, kad boba ateis ir paims. Vėliau to jau nekartojau, bet vaikas tai įsiminė.

 

Ypač kai visur būdavo tamsu, o vienam kambaryje įjungdavom šviesą, tada jis rodydavo ten ir sakydavo „boba“. Po kiek laiko lyg aprimo. Dabar vėl labai bijo, jau dienos metu eina ir rėkia „boba, boba“.

 

Nenori likt vienas be manęs, seka paskui, kur einu. Mūsų tėtė išvažiavęs į užsienį, namie mes vieni. Taip pat turėjome problemų su senyvu pensininku, kuris negali dieną būti namie, nes mano 2 metų vaikas labai triukšmauja.

 

Namie vaikas negali žaisti, su mašinom važinėtis, bėgiot, turi sėdėt ramiai lyg būtų koks „invalidas“. Kartą iškvietė net policiją, kad vaikas dieną triukšmauja. Po kiek laiko vaikas pradėjo bijot net bet kokio triukšmo, tuoj rėkia „boba“ ir puola prie manęs.

 

Kaip man vaikui padėt nebijoti ir jį nuraminti?

 

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:

 

Vaikams dažnai pasireiškia baimės ir priklausomai nuo amžiaus jos vėliau kinta. Kuo mažesni, tuo labiau bijo konkrečių dalykų (bobos, baubo, ryškios mašinos, garsaus žaislo), vėliau pradeda bijot abstraktesnių dalykų pvz. garso, tamsos.

 

Visas baimes dažnai padeda pašalinti augintinis. Gyvūnai veikia terapiškai. Kitas jau paminėtas geras patarimas – susieti baimę su kažkokiu pozityvu, pvz. Velykos ir velykų bobutė nešioja vaikams dovanas bei saldainius.

 

Jei vaikas bijo tamsos, palikit prieblandą, jei sako, jog bijo bobos, sakykit, kad nėra ko bijot, nes boba dabar išėjo į parduotuvę pienelio nupirkti ir eis pas savo vaikučius namo.

 

Nuolatos pasakokite, kaip mylite ir kad niekam neleisite savo vaikučio skriausti. Ką ir patarčiau padaryti. Joks kaimynas neturi teisės dienos metu drausti Jūsų vaikui žaisti namie, galit kreiptis į ta pačia policiją dėl terorizavimo.

 

28. Apr 2011, 17:36

nu jo tokiam kaimynui....turbut pats neturejo vaiku 😈 🤓|

28. Apr 2011, 09:03

del tu baimiu tai ir mes turim kelias,kolkas uztenka paimti ant ranku pasakyti myliu pabuciuoti apkabinti,greit nurimsta,stengiuosi mesti ka dariau ir neatsakyti paimti ant ranku jei matau kad vaikas issigando,na o del to pensininko patarciau nenusileisti,vaikas yra vaikas,jei jis to nesupranta cia jau jo beda,ir vaiko keliamas triuksmas nemanau kad yra draudziamas istatymu,ir kaip ir sake Vika pati kreipkis i policija,buk tvirta ir nepasiduok,juk paskui vaikui gali buti blogiau emociskai.