Kas iššaukia vaikų alergiją?

Kas iššaukia vaikų alergiją?

02. May 2011, 08:50

 

Kas iššaukia vaikų alergiją? Kodėl vieniems vaikams kiekviena sloga baigiasi bronchitu, o kitiems ji lengvai praeina? Apie tai kalbamės su vaikų ligų gydytoja, pulmonologe dr. Sigita Petraitiene.

 

Mažų vaikų alergiją dažniausiai paskatina įvairūs maisto priedai ir virusinės kvėpavimo takų ligos. Vaikams tikroji dulkių ir žiedadulkių alergija dažniausiai išsivysto vėliau.

 

Tiriant mažą vaiką alerginiai mėginiai gali nerodyti alergijos, kuri galbūt atsiras vėliau arba išvis neatsiras, o vaikas serga taip, tarsi būtų alergiškas. Tai reiškia, kad alerginius procesus sužadina virusinės ligos, kurių, tarkim, darželiuose gausu.

 

Kokie alergijos simptomai:

 

-Užsikrėtus virusu prasideda sloga,

-parausta gerklė

-jeigu vaikas linkęs į alergiją, prasideda vadinamasis pseudoalerginis mechanizmas, spazmuoja bronchai, išsivysto obstrukcinis bronchitas.

 

Tuo tarpu kitas mažylis, kuris neturi alergines ligas lemiančių pakitusių genų, persirgs paprasta sloga ir pasveiks. Jis gali būti užsikrėtęs vienu ar keliais virusais, bet bronchai nespazmuos.

 

Todėl tėvai, kurių vaikams kiekviena sloga baigiasi bronchitu, labai pyksta, kai kiti tėvai į darželį atveda sloguojantį mažylį. Šio tėvai net nesusimąsto, kad jų mažylis serga, nes žino, kad savaitę paslogavęs pasveiks.

 

Kitam vaikučiui sloga yra didelė liga, nes dvi dienas paslogavęs trečią pradeda kosėti, o ketvirtą jau reikia antibiotikų.

 

Jeigu mažylis turi pakitusius, alergines ligas lemiančius genus, maiste esantys konservantai, dažikliai, stabilizatoriai organizmą įjautrina. Tas pats pasakytina ir apie valiklius, miltelius ir t. t., kurių mikrodalelės, patekusios į aplinką, taip pat įjautrina vaiką.

 

Mažylis, gyvenantis aplinkoje, kurioje yra daug tokių įjautrinančių mikrodalelių, iš pažiūros atrodo sveikas – nedūsta, nekosti, jo neberia, bet vos susidūręs su virusine liga pradeda kosėti ir dusti.