Kas gelbsti nuo vidurių užkietėjimo?

Kas gelbsti nuo vidurių užkietėjimo?

03. Jun 2013, 08:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Aurelijos (auree) 7 mėnesių dukrytei jau kuris laikas užkietėję viduriukai. Mama sako viską išbandžiusi - ir slyvų tyreles, ir avižų košę, duoda ir „Duphalac". Kodėl kietėja mažų vaikučių viduriai ir kas šioje situacijoje labiausiai gelbsti?


Iš Aurelijos (auree) laiško forume:

 

Sveikos, mamytės. Turime didelę bėdą, mano mergytei tik 7 mėnesiukai, tačiau jau turi vidurių užkietėjimą – kakoja spiromis. Gydytoja išrašė „Duphalac“, tačiau yra šalutinis jo poveikis, pučia labai vaikui pilvelį. Steni, rėkia, neišeina jai vis pakakokti.

 

Slyvų tyrelė nepadeda, avižos nepadeda. Prarandu viltį.

 

Gal kam panašiai yra buvę? Ar teko susidurti su vaikučio neprakakojimu? Ieškome gero gastroenterologo. Galvojame jau, kad kažkas rimčiau mažytei yra...

 

Pasak klinikos „Privatus gydytojas“ bendrosios praktikos gydytojos Aušros Zaleskienės, pagrindinės vidurių užkietėjimo PRIEŽASTYS:

 

 

-netinkama mityba

 

Vaiko dienos racione turi būti pakankamas kiekis daržovių ir vaisių, t.y. pakankamas kiekis ląstelienos.

 

Duokite vaikui:

-morkos,

-kopūsto,

-burokėlių,

-obuolių,

-slyvų,

-bananų.

 

Tinka trinti vaisių daržovių mišiniai, troškintos daržovės, žalios tarkuotos morkos, obuolys.

 

-skysčių trūkumas

 

Jeigu vaiko viduriai linkę kietėti, reikia užtikrinti pakankamą skysčių kiekį, t.y. duoti vaikučiui gerti paprastą vandenį ar džiovintų vaisių nuovirą, tinka įvairios sriubos - tai taip pat tinkamas skysčio šaltinis.

 

Tačiau per didelis pieno produktų kiekis - pienas, varškė, košės su grietinėle gali kietinti vidurius.

 

-judėjimo trūkumas

 

Nesėdinčius kūdikius reikėtų dažniau guldyti ant pilvuko, skatinti šliaužti, ropoti, vyresnius vaikus skatinkite vaikščioti, pašokinėti.

 

Kaip dažnai įvairaus amžiaus vaikai turėtų tuštintis?

 

Pasak specialistės, kūdikiai turėtų tuštintis 1-2 kartus per dieną, tačiau normalu tuštintis ir kas antrą dieną rusvomis košės ar kietesnėmis išmatomis. Be abejo, žalia spalva rodo sutrikusį virškinimą. Virškinimas gali sutrikti ir vienkartinai suvalgius naują produktą, sunkiai virškinamą maistą.

 

Tuštinantis nuolatos žalios spalvos, skystomis, gleivingomis išmatomis reikėtų kreiptis į gydytoją.

 

Ko imtis?

 

Gydymo sėkmė lydės tuomet, jei neuždelsite ir laiku kreipsitės į gydytoją. Jeigu mažylio kieti viduriukai, nesistenkite šios problemos išspręsti be specialisto konsultacijos, duodami vaikučiui laisvinančias priemones. Nes jos ne tik laisvina viduriukus, bet ir paskatina pasišalinti baltymus bei kalį, susilpnina žarnyno raumenyno veiklą.

 

Vaistus gali išrašyti tik gydytojas, išsiaiškinęs to priežastis.

 
Ar jūsų vaikai turėjo kietų viduriukų bėdą?

 

Ekspertai

Aušra Zaleskienė

Klinikos „Privatus gydytojas“ bendrosios praktikos gydytoja
Aušra Zaleskienė in-vecaku-skola