Karvės pienas ar mišinukai?

Karvės pienas ar mišinukai?

29. May 2012, 11:00

Mamos pienas- geriausia, ką galime duoti mažyliui pirmaisiais gyvenimo metais. Tačiau jei žindyti mama negali? Gydytojai pataria rinktis adaptuotus pieno mišinius, tačiau pasigirsta balsų, kad karvės pienas „geriau“. Kaip yra iš tiesų?

 

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Rūta Maciulevičienė.

 

Kalta reklama?


„Mamyčių klubo“ diskusijose apie karvės pieno ir mišinukų naudą kūdikiams galima rasti įvairiausių minčių. Štai viena mūsų klubo narė rašo: „Duodu karvės pienuko jau seniai, baigiau maitinti, kai sūnui buvo 10 mėnesių su trupučiu, o dabar metai ir du mėnesiai. Nėštumo metu pati pieną gėriau, jokių alergijų nepasireiškė nei man, nei mažiukui, nes nuo vaikystės gėriau jį ir tik kaimišką šviežią.

 

Man tai juokingas tas nusistatymas, kad mišinukai geriau, bet kiekvienas renkasi pagal save, kiek jis reklamos paveiktas... Kam sveikam vaikui ruošti MILTUS, kai yra šviežias pienas“.

 

Jai prieštaraujanti mama tvirtina: „O mano mergaitei jau tuoj bus 2 metukai ir vis dar duodu mišinėlį, nes, manau, kad jis vertingesnis, jame sudėti visi reikalingi vitaminai. Iš karvės pieno verdu tik košes”.

 

Tuo tarpu trečia mama turi dar įdomesnę patirtį: “Aš savo mažyliui karvės pienuką pradėjau duoti nuo 4 mėnesių, ir jis auga kaip ridikas, o šiandien švenciam 10 mėn. sukaktį”.

 

 Geriausias maistas kūdikiui – mamos pienas


Vaikų ligų gydytoja Rūta Maciulevičienė sako, kad geriausias maistas kūdikiui yra mamos pienas. „Mamos piene esantis baltymas kūdikių virškinimo sistemos yra pasisavinamas lengvai“. Tuo tarpu duodant kūdikiui per anksti karvės pieno, taip galime pakenkti mažyliui. „Vaikų iki metų amžiaus žarnyno pralaidumas baltymui yra labai didesnis, daug didesnis, negu vyresnių vaikų ir suaugusių žmonių“ – sako gydytoja Rūta Maciulevičienė. Todėl per anksti duodant  karvės pieno rizikuojame alergija bei kitais vaikučio sveikatos negalavimais.

 

Ar grįšime prieš 100 metų?


„Milijonai vaikų užaugo maitinami karvės pienu, ir nieko jiems nenutiko“ – kartais sako mišinukų oponentai, kaip skaitėme ir mūsų klubo narių diskusijoje. „Aš gėriau, ir nieko nenutiko“, „Duodu kūdikiui nuo keturių mėnesių ir jis sveikas‘ – pasigirsta minčių.

 

Gydytoja Rūta Maciulevičienė: „Taip, kai kurie vaikai buvo maitinami karvės pienu nuo gimimo, bet tai nereiškia, kad tai buvo gerai. Jei mama prieš šimtą metų maitindavo kūdikį karvės pienu, negalėdama pati žindyti, jos tikslas buvo vienas - kad vaikas nenumirtų iš bado. Šiandien mes vaikų mitybai keliame visai kitus tikslus. Neužtenka to, kad vaikas tik numalšintų alkį. Jeigu kūdikis žindomas krūtimi, tai geriausia, ką jam galime duoti.

 

O jei mama nemaitina kūdikio savo pienuku, reikalavimai, kuriuos mes keliame vaikų maitinimui, yra tokie: maistas turi atitikti visus greitai augančio vaiko organizmo energinius ir mitybinius poreikius. Greičiausiai augantis kūdikių ir vaikų iki trejų metų organas yra smegenys. Tam, kad jis vystytųsi visapusiškai, reikia, kad jo mityboje būtų pakankamai reikalingų jo augimui medžiagų“.

 

Bobučių plepalai


Taigi, mamai renkantis, ką duoti mamos pienu nemaitinamam mažyliui, klausimų dėl karvės pieno neturėtų kilti, tai netinkamas maistas kūdikėliams. Gydytoja Rūta Maciulevičienė: „Kartais girdime pasakymų, kad vaikui „duodame chemiją, miltelius“, tačiau tai tėra bobučių plepalai. Šiuolaikinius kūdikių maitinimo standartus, kai vaikas nemaitinamas mamos pienu,  atitinka būtent adaptuoti pieno mišiniai“. Pirmieji dveji metai labai svarbūs vaiko gyvenimui, tai tarsi namo pamatai, jei juos paklosime sveikus, t.y., tvirtus, vaikas ir toliau augs sveikas.  

 

Kokia tavo nuomonė? Kurią pusę palaikai?