Karolina: Nusitraukinėti pieno nenoriu, noriu maitinti pati

Karolina: Nusitraukinėti pieno nenoriu, noriu maitinti pati

14. Jun 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos Karolinos laiško:

Auginu 2 mėnesių dukrytę, maitinu nuo gimimo krūtimi. Viskas buvo puiku,
vaikas apetitu niekada nesiskundė, puikiai valgė. Prieš porą dienų mergytė dienomis (naktį valgo) atsisakė valgyti iš kairės krūties, ima į burnytę, patraukia porą kartų ir nusisuka, tada vėl bando imti ir vėl išspjauna, niekaip nepavalgo, nervinasi, verkšlena. Pradėjau iš tos krūties nusitraukinėti ir duoti iš buteliuko, bet manau, kad tai problemos neišsprendžia, nusitraukinėti tikrai nenoriu toliau, noriu maitinti pati. Ką daryti, niekur nerandu informacijos...

Pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius:

Kūdikio nenoro tęsti žindimą iš vienos krūties priežastimis galėtų būti sunkiau iš tos krūties tekantis pienas, pvz, dėl latakėlio užsikimšimo. Tokiu atveju galėtų padėti krūties pamasažavimas delnu link spenelio, jos pašildymas prieš glaudžiant kūdikį.

Kūdikį trikdyti taip pat galėtų ir koks nors nepatogumas, kurį jis šiomis dienomis pajunta priglusdamas būtent prie tos krūties, ir kuris būdingas tik tam tikrai padėčiai. Gal verta pabandyti pakeisti kūdikio laikymą. Pavyzdžiui, guldyti tokioje padėtyje, kai liemuo būna mamai po pažastimi ir smakru kūdikis liečiasi su šonine krūties puse.

Tikriausiai kūdikio nesėkmės prie “nebemėgstamos” krūties yra tik laikinos ir ji netrukus vėl bus pamilta. Tačiau norint kad pieno gamyba joje neprigestų, reikia neleisti jai “užmigti”. Atkakliai ją “žadinkite”.

Pirmiausia išnaudokite kiekvieną progą kūdikiui prie jos priglusti ir bandyti, nors ir trumpai, žįsti. Jeigu tai pavyksta naktį, tai prie tos krūties ir glauskite pirmiausia, kai naktį prabus. Migdykite šalia: tada bus daugiau progų kūdikiui žįsti, o ir mamai bus lengviau, nes nereikės kiekvieną kartą keltis eiti prie toliau savo lovelėje miegančio kūdikio.

Dieną laikinai, kol kūdikiui vis tiek nelabai pavyktų pačiam išžįsti tos krūties, vertėtų – kaip mama ir daro – pieną ištraukti dirbtinai, rankomis arba pientraukiu.  O taip ištrauktąjį pieną paskui sugirdyti kūdikiui geriau ne iš buteliuko per čiulptuką, bet kitu būdu, kuris negadintų kūdikio mokėjimo gerai apžioti krūtį ir neatpratintų nuo noro žįsti ir kitą krūtį. Pavyzdžiui, iš specialios taurelės arba šaukšteliu.

 Tačiau geriausia būtų pasinaudoti žindymo papildikliu, dar kitaip vadinamu „papildomo maitinimo sistema“. Tai prietaisėlį sudaro rezervuaras (indelis pienui) ir plonas kateteris, kuriuo pienas iš indelio teka į kūdikio burną šalia apžioto mamos spenelio. Taip kūdikis priviliojamas pasilikti prigludęs prie krūties (nes pienas bėga į burną), o tuo pačiu, ją žįsdamas skatina ir naujo pieno gamybą joje.

1

www.zindyk.lt

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola
14. Jun 2013, 10:34

pas mane irgi budavo periodu kada nenoredavo zysti. bet as nenusitraukinedavau. Kitaip sakant nenori ir nereikia kai noresi imsi ... ksiulydavau daznai tai po savaites vel puikiai imdavo... net nezinau kodel tokie periodai uzeidavo

14. Jun 2013, 07:23

as nusitraukinejau, nes budamas maziukas 4,5 men visiskai atsisake zysti