Kaip žuvų taukai stiprina imunitetą?

Kaip žuvų taukai stiprina imunitetą?

01. Aug 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Žuvų taukai yra viena tinkamiausių priemonių vaikų imuninei sistemai stiprinti, kadangi pasižymi tiek jų sudėtyje esančių polinesočiųjų omega – 3 riebalų rūgščių teigiamomis savybėmis, tiek riebaluose tirpių vitaminų A, D savybėmis. Nepelnytai apie žuvų taukus kaip apie profilaktinę priemonę prabylama rudeniop, vaikams pradėjus kosėti ir sloguoti, nes geriausių rezultatų pasiekiama tik nuolatos palaikant reikiamą organizmui reikalingų medžiagų ir vitaminų koncentraciją. 

Imunitetas yra žmogaus organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo ligų ir kovoti su infekcijomis, kurias sukelia bakterijos, virusai ir kiti patekę svetimkūniai. Imuniteto veiklos pagrindinė funkcija yra atpažinti „sava“ ir „svetima“.

Vaikų imuninė sistema dėl savo nebrandumo yra ypatingai pažeidžiama, todėl didesnis dėmesys turėtų būti skirtas jos stiprinimui. Tai daryti reikėtų nuolat, o ypač artėjant šaltajam metų laikui, kai didėja sergamumas įvairiomis infekcinėmis ligomis, kurios alina vaiko organizmą ir jo imuninę sistemą.

Taip pat didžioji dalis vaikų rudenį grįžta į darželius ir mokyklas, naujai aplinkai priimti reikalingas stiprus imunitetas. Vienas iš natūraliausių, daugiau nei 200 metų žinomas, organizmo imuninės sistemos stiprinimo būdų – žuvų taukai. Juose gausu medžiagų, tokių kaip riebaluose tirpūs vitaminai A, D, E bei polinesočiosios omega – 3 riebalų rūgštys,  teigiamai veikiančių vaikų imuninę sistemą. 

Unikalios sudėties dėka, žuvų taukai:

  • yra svarbūs vaikų širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, 
  • turi reikšmės kūdikio smegenų ir akių audinių formavimuisi, gebėjimui mokytis, atminties ir dėmesio koncentracijos raidai, vaiko intelektui.
  • juose esančios omega- 3 riebalų rūgštys ir vitaminas D turi didelės įtakos vaikų imuninės sistemos stiprinime.

Žuvų taukuose easnčios  Omega – 3 riebalų rūgštys

Pagrindinė žuvų taukų sudedamoji dalis – nepakeičiamos omega-3 riebalų rūgštys. Tai yra polinesočiųjų riebalų rūgščių grupė, kurią sudaro eikozapentaeno (EPR), dokozaheksaeno (DHR). Kadangi šių riebalų rūgščių mūsų organizmas negali pasigaminti pats, todėl žmogus privalo jų gauti su maistu. Iš jų organizme gaminamos biologiškai aktyvios medžiagos. EPR ir DHR rūgščių daugiausiai randama jūros gėrybėse: menkių kepenų aliejuje, skumbrėse, lašišose, sardinėse, krabuose, krevetėse ir austrėse. 

Omega–3 riebalų rūgštys yra labai svarbios vaiko vystymosi procesams. Jos būtinos ne tik centrinės nervų sistemos veiklai, regėjimui bet ir imuniteto stiprinimui. 

Vitaminas D 

Antroji, darnios imuninės sitemos veiklos užtikrinimui būtina medžiaga, kurios natūraliai gausu žuvų taukuose, yra vitaminas D. Jau XVIII amžiaus pabaigoje buvo nustatyta, kad rachitą galima veiksmingai gydyti menkių kepenų aliejumi, nors apie vitaminą D dar nebuvo žinoma. Jis padeda organizmui pasisavinti kalcį ir fosforą, stiprina kaulus ir dantis, padeda išvengti rachito, artrito ir osteoporozės, dalyvauja augimo ir brendimo procesuose, yra būtinas sveikai nervų sistemai.

Svarbus vitamino D vaidmuo tenka ir imuniteto funkcijų palaikymui. Tik keli maisto produktai – tamsiai žalios spalvos daržovės, lašiša, kiaušinio tryniai, ikrai, pienas, sviestas – savo sudėtyje turi šio vitamino, tad jo sintezė odoje, veikiant saulės spinduliams, yra pagrindinis vitamino šaltinis. Dėl Lietuvoje vyraujančių oro sąlygų sulaukiame mažai saulėtų dienų -  dažnai pasireiškia vitamino D trukumas, todėl vaikai papildomai turėtų gauti šio vitamino papildų.

Kaip tinkamai išsirinkti žuvų taukų preparatus ir juos vartoti?

Renkantis žuvų taukus visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtyje esančių omega – 3 DHR ir EPR, vitaminų A ir D koncentraciją. Daugiausia EPR ir DHR polinesočiųjų omega – 3 riebalų rūgščių randama žuvų taukuose, pagamintuose iš menkių kepenų. 

Rinkoje gausu žuvų taukų, kuriuose vertingųjų omega-3 rūgščių kiekis yra labai nedidelis, todėl, norint gauti rekomenduojamą omega-3 (maždaug 1000 miligramų) paros normą, tenka gerti daugiau mažos koncentracijos produkto. 

„Möller’s“ menkių kepenų aliejuje, gaminamame iš arktinių žuvų, unikaliai dera vertingosios omega-3 riebalų rūgštys ir natūralūs A ir D vitaminai. Kad aliejus ilgiau išliktų šviežias, jis praturtintas natūraliais antioksidantais, kurių sudėtyje yra ir žmogaus organizmui vertingo vitamino E.

20160728172237-81966.jpg

 „Möller’s“ menkių kepenų aliejų kūdikiams nuo 4 savaičių amžiaus rekomenduojama duoti po 2,5 ml per dieną, vaikams ir kūdikiams nuo 6 mėn. amžiaus duoti gerti po 5 ml (1 arbatinį šaukštelį) per dieną.

Ne visiems patinka skysti žuvų taukai, todėl kapsulės yra puiki alternatyva. Jei paaugėjęs vaikas atsisako gerti skystus žuvų taukus, duokite jam žaismingų Möller’s Junior kramtomų žuvyčių, jų galima įsigyti įvairių vaisių arba citrinų – apelsinų skonio. Kramtomose žuvelėse taip pat yra didelis Omega- 3 ir vitamino D kiekis.

Vaikams nuo 12 metų ir paaugliams tinkamiausios Möller’s Dobbel Immunity kapsulės su padidintu vitamino D kiekiu.

Straipsnis paruoštas, remiantis medicininio žurnalo „Pediatrija“ straipsniu Žuvų taukų įtaka vaikų imuninei sistemai", 2015 / 3–4 (71–72)


 

20150220153449-81943.jpg


floryte floryte 04. Aug 2016, 00:44

Vartojame žuvų taukus žiemą- vasarą, bet nuo virusų ir bakterijų darželyje, mūsų vaikučio tai neišgelbėjo...Vieningai "krisdavo" su visa darželio grupe...