Kaip žaisti su vaikais, norint paskatinti jų visapusį vystymąsi?

Kaip žaisti su vaikais, norint paskatinti jų visapusį vystymąsi?

13. Jan 2021, 12:06 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žaidimas nėra tik būdas praleisti laiką su vaiku. Žaidimas turi įtakos daugeliui jo vystymosi aspektų. Kaip žaisti su mažyliu, siekiant skatinti jo visapusį vystymąsi?

Kodėl žaidimas yra toks svarbus vaiko raidai?

Žaidimas ne tik yra džiaugsmo šaltinis vaikui, bet ir teigiamai veikia jo savijautą. Žaidimo metu žaislai tarsi „atgyja“, mažieji su jais bendrauja, taip išmokdami gyventi visuomenėje ir reaguoti į aplinką. Žaisdami su vaiku prisiimkite skirtingus vaidmenis. Užduokite klausimus, ką jaučia ir apie ką galvoja to vaidmens veikėjas, bei apie tai, ką gali galvoti kiti. Toks požiūris leidžia vaikams ugdyti empatiją, taip pat atpažinti kitų emocijas ir reaguoti į jas.

Žaisdamas su kitais vaikas sužino, kaip dirbti grupėje ir kaip dalytis daiktais, pavyzdžiui, naudojant kaladėles. Bandykite ką nors statyti kartu. Pasikalbėkite su mažyliu apie dizainą, kurį ketinate pritaikyti, ir apie tai, ką kiekvienas iš jūsų ketinate sukurti. Kai žaisite su vaiko žaislais, įsitikinkite, kad jis jais dalijasi. Ypač tai svarbu vaikams, kurie šeimoje auga be brolių ir seserų, todėl įpratę turėti žaislus tik sau.

Žaidimas kartu taip pat teigiamai veikia vaiko savivertę. Kai laiką leidžiame aktyviai ir 100 proc. savo dėmesio skiriame procesui, mažylis jaučiasi svarbus ir mylimas. Žaidžiant būtina pagirti vaikus ir parodyti, kad jie turi įdomių idėjų ir sprendimų, kurių mes negalėtume sugalvoti.

Smegenų raida

Žmogaus smegenys susideda iš dviejų pusrutulių. Kiekvienas iš jų yra atsakingas už skirtingas funkcijas, tačiau jiems bendradarbiaujant mes galime atlikti pačius įvairiausius veiksmus. Šis faktas vaidina svarbų vaidmenį skatinant daugelį vaiko raidos aspektų.

Kairysis pusrutulis yra atsakingas už dešinės kūno pusės kontrolę, organizacinius, planavimo ir skaičiavimo gebėjimus. Dešinysis pusrutulis naudojamas dirgikliams suvokti ir kairiajai kūno pusei valdyti. Jis taip pat atsakingas už vaizduotę, intuiciją, jausmus ir abstraktų mąstymą.

Žaisdami namie galime įsitikinti, kad abu mažylio smegenų pusrutuliai yra tinkamai stimuliuojami. Šiuo atveju kaladėlės puikiai tiks. Kairysis pusrutulis yra atsakingas už erdvinę vaizduotę, naudojamą statant. Žaidimas su kaladėlėmis taip pat skatina vaizduotę ir abstraktų mąstymą – tai dešiniojo pusrutulio užduotis. Paraginkite vaiką maišyti skirtingus kaladėlių rinkinius ir kurti įvairius dalykus pasitelkiant vaizduotę. Tegul vaikas priskiria vaidmenis figūroms, pagamintoms iš kaladėlių, sugalvoja joms būdingus bruožus ir sukuria santykius tarp veikėjų.

Motorinė koordinacija

Žaisdami vaikai lavina motoriką. Stebėdami kūdikius iki 1 metų, pastebime, kaip palaipsniui jie sugeba vis daugiau ir daugiau paimti daiktų, savarankiškai juos laikyti ar sąmoningai judinti žaislų dalis. Vyresnių vaikų motoriniai įgūdžiai taip pat gali būti skatinami žaidžiant.

Iš pradžių reikėtų pradėti nuo paprastos veiklos, pavyzdžiui, kurti įvairias figūras ir struktūras naudojant kaladėles. Toks užsiėmimas moko tikslumo, lavina erdvinę vaizduotę ir tobulina įgūdžius, atliekamus rankomis. Meno darbai šiuo požiūriu taip pat labai naudingi. Verta atskirti užsiėmimus – vienu metu dirbkite su moliu, tada pereikite prie knygučių spalvinimo ar karpinių. Judėjimo žaidimai vaidina pagrindinį vaidmenį vystant motoriką, pavyzdžiui, kai reikia išlaikyti pusiausvyrą, pagauti kamuolį ar pakartoti pratimus. 

Mokymasis žaidžiant

Daugiausiai mokomės tada, kai jaučiamės motyvuoti ir kai mokymosi procesas yra malonus. Dažnai net nepastebime, kad mūsų smegenys kaupia vis daugiau informacijos. Pavyzdžiui, žiūrėdami televizijos serialą, filmą ar kalbėdami užsienio kalba, naujus žodžius prisimename greičiau, nei įsimindami iš vadovėlio. Tas pats kalbant ir apie vaikus. Jiems bus lengviau suprasti ir įgyti naujų žinių, užsiimant mėgstama veikla, pavyzdžiui, žaidimais.

Žaisdami su kaladėlėmis, supažindinkite vaiką su naujomis spalvomis. Galite paklausti apie konkretaus daikto spalvą arba paprašyti vaiko, pavyzdžiui, perduoti jums kokį nors raudoną ar mėlyną daiktą. Mokymosi skaičiuoti procesas yra panašus. Sakykite vaikui, kad dabar imate vieną statybinį bloką, po to antrą ir trečią. Paklauskite vaiko, kiek kaladėlių turi jis ir kiek turite jūs.

Žaisdamas su jumis kartu mažylis ne tik mėgaujasi šiuo laiku, bet ir tobulėja. Tai leidžia jam išmokti gyventi visuomenėje, koordinuoti judesius, įgyti organizacinių įgūdžių ir pasitikėjimo savimi. Jums nereikia daugybės žaislų tam, kad smagiai ir turiningai praleistumėte laiką su vaiku. Naudokite paprastus, kokybiškus žaislus ir įprastus namų apyvokos daiktus.