Kaip Vytis vos netapo „Vaiku“

Kaip Vytis vos netapo „Vaiku“

11. Mar 2013, 08:00

„Mamyčių klubo“ šventinę laidą, skirtą Kovo 11 –ai, jau galite peržiūrėti mūsų interneto portale. Jūsų dėmesiui – reportaže kalbinto Valdovų rūmų specialisto pastebėjimai, kaip mūsų valstybingumo simbolis Vytis vos netapo... „Vaiku“.

 

Konsultuoja Donatas Jokūbaitis, Valdovų rūmų muziejaus edukacinių renginių vadovas


Šeimos su vaikais domisi Lietuvos istorija


Pasak „Mamyčių klubo“ kalbinto specialisto, vaikus auginančios šeimos domisi Lietuvos istorija bei mūsų valstybingumo simboliais: „Tai jaučiama pagal tai, kiek pas mus ateina vaikų su tėvais. Susidomėjimas auga, ir tai džiugu. Smagu matyti, kad vaikas, būdamas pradinėse klasėse, o gal ir anksčiau, jau sužino, kas yra Vytis ar kiti mūsų valstybingumo simboliai.

 

Muziejus suteikia galimybę ne tik žiūrėti, bet ir patiems aktyviai dalyvauti. Žinoma, eksponatų liesti neleidžiama, bet įvairių edukacinių užsiėmimų metu galima pasigaminti sau nedidelį žaisliuką su Lietuvos simbolika“ – pasakoja ponas Donatas.

 

Pasak jo, valstybės simboliai yra svarbūs valstybei, taip, kaip mums, žmonėms, svarbūs mūsų vardai. „Svarbu žinoti, kas yra tavo tėvai, kur tu gyveni, yra svarbu žinoti šalies vardą, kuo tavo šalis yra išskirtinė, kaip atskirti savo Tėvynę iš kitų keli šimtų valstybių“ – sako Valdovų rūmų specialistas. Pasak jo, todėl svarbu žinoti, kas yra Vytis, Gediminaičio stulpai ir kiti simboliai.

 

Vytis ar Vaikas?


Lietuvos herbas, Vytis, vaizduoja raitelį ant žirgo su pakeltu kalaviju. Pasak Donato Jokūbaičio, apie šio simbolio naudojimą galima kalbėti nuo 13 a pabaigos: „Tai valstybės herbas, kurį turime nuo senų istorinių laikų.

 

Vytis reiškia subrendusį, stiprų valdovą, kuris sugeba apginti tėvynę, jis sėdi ant žirgo, su kalaviju, stiprus ir narsus, ginantis tėvynę. Turbūt pastebėjote, kai mes einame per Katedros aikštę, virš atkurtų LDK Valdovų rūmų plevėsuoja Vytis. Kodėl? Nes jis žymi valstybės sostinės vietą. Yra trys vietos Lietuvoje, kur plevėsuoja ši vėliava. Tai yra Valdovų rūmai, Trakai, Senoji sostinė, ir Kaunas, buvusi Laikinoji sostinė“.

 

Valdovų rūmų  muziejaus edukacinių renginių vadovas atskleidžia ir įdomią detalę: „Vytis yra nuo žodžio „vytis“, jis vejasi priešus. 19 amžiuje Jonas Basanavičius siūlė Vytį pavadinti „vaiku“ nuo žodžio „vaikyti“, taigi, galėjome turėti ne jojantį Vytį, o jojantį... Vaiką“.

 

Kaip Jūs pasakojate vaikams apie Lietuvos istoriją? Ar lankotės muziejuose?

 

„Mamyčių klubo“ laidą apie Kovo 11 –ąją ir lietuviškuosius simbolius žiūrėkite čia