Kaip vyresnėlį paruošti naujo šeimos nario atėjimui: psichologės patarimai

07. Oct 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Su Mamyčių klubo Super mažylės šeima kalbamės, kaip paruošti vyresnįjį brolį dar vieno kūdikio gimimui.

Ramunės ir Mariaus šeimoje antras kūdikis planuotas, lauktas ir išlauktas, tačiau net ir trykšdami didžiuliu džiaugsmu, sužinoję didžiąją naujieną – dalintis ja tėveliai neskubėjo. Kaip tai pranešti vyresnėliui, kaip jis į tai sureaguos?

"Reikia atrasti ne tiek teisingai teoriškai laiką, bet kiek patogų sau. Gyvenimas yra gyvenimas, vieni nori anksčiau, kiti vėliau tai padaryti. Bet paslaptis ir vaiko nežinojimas kelia įtampą. Jis jaučia kažkokius pasikeitimus šeimoje, gal mamos pakitusį elgesį, mieguistumą, kad galbūt mažiau žaidžia su juo. Jis jaus savo atsūmimą, kad nebėra toks reikalingas, todėl svarbu vaiką informuoti apie laukiančius pasikeitimus šeimoje, kad jis sulauks broliuko ar sesutės", - pasakojo šeimos psichologė Goda Bačienė.

Super mažylės mama Ramunė sakė, jog su sūneliu praėjusi apie tai kalbėti pamažu: "Mes sakėme, kad mamos pilvelyje gyvena mažas gyventojas, leliukas. Pamažu taip įpratinome vaiką prie tos minties. O vėliau stengėmės įtraukti sūnų į paruošiamuosius darbus, kad jis visur dalyvautų", - pasakojo antrojo mažylio besilaukianti mama.

Vienas pirmųjų šeimoje atliktų darbų buvo - žaislų dalybos. Kaip pasakojo Ramunė, vieną dieną susėdo su sūneliu Domu ir sutarė, kurie žaislai bus jo, o kurie "leliuko" - ką jis atiduos sesei.

"Didysis mažylis yra toks pat mažas. Jam taip pat reikia mamos ir jis patiria labai stiprų nerimą: kas dabar su manim, ar aš nebereikalingas, kodėl tėvai sugalvojo turėti antrą vaiką.... Gali kilti vaikui tokių abejonių. Tą paruošiamąjį darbą nereikia nutraukti ir gimus vaikeliui, kad vyresnis vaikas iš tiesų kaip galima mažiau jaustųsi atstumtas. Neatstumkite vyresnėlio, kai mažąjį maitinate, rengiate, leiskite jam visur dalyvauti", - patarė psichologė.

Žinoma, tai nėra labai lengva užduotis, ypač mamoms, bet iš kitos pusės, juk būtent mums, mamoms, mažai kas yra neįmanomo.