Kaip valdyti emocijas konfliktų metu su vaikais. I dalis

Kaip valdyti emocijas konfliktų metu su vaikais. I dalis

23. Oct 2011, 07:00

 

mmayčių klubas apsilankė 
Nesenai lankėmės seminare "Konfliktai su vaikais. Kaip valdyti emocijas konfliktų metu?

 

Kodėl kyla konfliktai su vaikais šeimoje? Kaip valdyti savo emocijas jų metu? Šia tema surengtas seminaras "Lietuvos ir vaikų jaunimo centre", kuriame mes ir apsilankėme, tad norime pristatyti įdomiausias idėjas.

 

KONFLIKTAI SU VAIKAIS. KAIP VALDYTI EMOCIJAS KONFLIKTŲ METU?

 

Kaip teigė seminaro autorė - psichologė Anna Vinkovskienė, konfliktai – normali, neatsiejama mūsų kasdienybės dalis. Konfliktas atsiranda tuomet, kai dviejų žmonių poreikiai, nuostatos, vertybės nesutampa.

 

Konflikto metu bandydami apginti savo „tiesą“, mes įsiaudriname, paskęstame emocijose ir tuomet vienas kito negirdime.

 

Kyla klausimas, kaip konstruktyviai spręsti konfliktus, kad po to netektų gailėtis dėl pasakytų žodžių, priimtų sprendimų ir pablogėjusių santykių. Atsakymas į šį klausimą prasideda nuo savo emocijų suvokimo ir jų valdymo konflikto metu.

 

Į šį seminarą susirinko nemažai tėvų, kurie turėjo galimybę paanalizuoti dažniausias konfliktines situacijas su savo vaikais, bandė suprasti jų kilimo priežastis bei geriausius sprendimo būdus.

 

Vaikai mūsų nepykdo specialiai

 

Susimąstykite ar mus vaikai erzina, pykdina specialiai? O ar mes patys specialiai bandome kažką supykdyti, suerzinti, išprovokuoti? Turbūt sakysite, kad nieko nedarome tyčia, juk nenoromis taip išeina.

 

Nė viena mama ar tėtis nebando specialiai sunervinti savo vaikų. Vaikai taip pat nebando specialiai savo tėvų „išvesti iš kantrybės“. Aplinkybės, emocijos tai padaro už mus. Jei viską darytume pagal logiką, būtų viskas paprasčiau. Bet koją pakiša emocijos – jos kartais veržiasi per kraštus ir galiausiai išsilieja…ant vaikų, ant sutuoktinių.

 

Dėl ko kyla konfliktai su vaikais?

 

Psichologė paprašė seminaro dalyvių tiesiog bent abstrakčiai įvardinti priežastis, dėl ko dažniausiai šeimose kyla konfliktai, ir štai ką turime:

 

-dėl skirtingų norų, interesų

-dėl tvarkos (pareigų atlikimo)

-dėl mokymosi

-dėl rytinio kėlimosi, prausimosi

-tėvams atrodo, kad vaikai jų tiesiog neklauso

-kai vaikai tarpusavyje pešasi

-tėvams trūksta kantrybė, neturi laiko, pavargę ir pan.

 

Kokia pastebima tendencija? Ogi mes visuomet linkę kaltinti antrą pusę konflikto metu. Tačiau pirmiausia atsigręžkime į save, į savo vidų. Suvokdami šitą faktą mes galime pradėti kontroliuoti save konflikto metu.

 

Juk vaikai yra maži – nesvarbu, ar jam 2 metai, ar 16-ika. Vaikai yra mūsų auklėjimo pasekmė. Jie yra mūsų vaisius su savo charakteriu. Jei mes kaltinsime juos konflikto metu (pvz. kodėl tu mane visuomet erzini, nesitvarkai kambarių, kiek aš tau dar turėsiu kartoti, kad eik ruošti pamokas ir pan.), jie ilgainiui nutols nuo mūsų, užsisklęs ir mes prarasime juos.

 

Atskiras konflikto priežastis panagrinėsime kituose straipsniuose.

23. Oct 2011, 15:33

Geras straipsniukas 😀

23. Oct 2011, 10:12

Saunu..kuo daugiau ne tik tokiu straipsniu,bet ir tevai ,kad apsilankytu tokiose paskaitose...supratimo dar labai labai reikia tevu galvelelm