Kaip vaikui teisingai duoti vaistus: patarimai

Kaip vaikui teisingai duoti vaistus: patarimai

09. Jan 2013, 08:40

Atėjo metas, kai peršalimai ir kiti susirgimai jau įprasti daugelyje šeimų. Ar žinai, kaip teisingai ir efektyviai duoti įvairius medikamentus vaikui?

 

Pasak pediatrės ir šeimos gydytojos Gerdos Lielausės, pagrindinė taisyklė prieš duodant vaikui ar suaugusiam vaistus – atidžiai perskaityti instrukciją.

 

„Instrukcijos nereikia išmesti, nes prieš kiekvieną vaisto vartojimą verta ją dar kartą perskaityti. Įsitikinkite, kad parinkote tinkamą dozę atitinkamo amžiaus ir svorio vaikui. Jei tėvai nesupranta to, kas parašyta instrukcijoje, būtina pasikonsultuoti su vaistininku ar gydytoju“, - sako šeimos gydytoja.

 

Rekomendacijos, kaip teisingai vaikui duoti vaistus

 

-Susipažinkite su instrukcija, įsitikinkite, ar nereikia duoti dvigubos dozės, o gal mažesnės. Skubant galima lengvai supainioti ½ su 2. Susipažinkite su instrukcija ir teisingai pamatuokite dozę.

 

-Sužinok vaiko svorį! Kai kurie vaistai skiriami, atsižvelgiant į vaiko svorį, arba ir į svorį, ir į amžių.

 

-Jei vaistai skysti, duodant vaistų, suplak juos, jei taip rašoma instrukcijoje.

 

-Nepainiok arbatinio šaukštelio ir valgomojo šaukšto dozių. Bet kokiu atveju, praktiškai neegzistuoja vaistų, kuriuos reikėtų duoti vaikui valgomais šaukštais.

 

-Niekada vaikui neduok daugiau vaistų nei nurodyta. Net jei mažylis ir sunkiai serga, ar turi ausų infekciją, jam skauda gerklę – papildoma vaistų dozė greičiau nepagydys. Vaistų dozės pagamintos ir skiriamos, atsižvelgiant į saugumą, o ne į ligos sunkumą.

 

-Skambink gydytojui, jei pastebėsi pašalinį vaisto poveikį.

 

Jeigu netyčia vaikui davėte dagiau vaistų nei nurodyta, tai nepakenks, bet iškart po to pasikonsultuokite su savo gydytoju.

 

Jei dėl kokių nors priežasčių vaikas negali gerti paskirtų vaistų, pvz. dėl vėmimo arba dėl to, kad negali praryti, susisiekite su savo gydytoju, kad paskirtų kitų ar patartų būdus, kaip juos tinkamiau išgerti.

 

Būkite sveiki!

 

09. Jan 2013, 16:18

Kaip galima supainioti auginant vaiką vaistų kiek duoti ? Kiekviena mama ar tėtis puikiai supranta, kad reikia instrukcijas skaityti ir gydytojų rekomendacijų laikytis.

09. Jan 2013, 16:17

😃

09. Jan 2013, 12:19

buna negere tos dozes tai ir neprievartauju

09. Jan 2013, 12:18

su maziuku kiek sunkiau jai neskanus ne per kur nesugirdau pradzioj visada paragauja,su dukra lengviau