Kaip vaiką išmokyti kasdieninių ritualų?

14. Dec 2015, 13:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Laidos “Mamyčių klubas” rubrikoje “Žaidimo laboratorija” mokomės žaisti visi kartu. O ypč - mes, tėveliai, nes labiausiai esame praradę šiuos kažkada turėtus įgūdžius. Šįkart siužete kalbėjome ir apie kitokius konstravimo žaidimus, kuriuos, pasirodo galima žaisti mobiliajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje!

Vitalija pasakoja, kad jos pirmagimis sūnus žaisti su konstruktoriumi pradėjo anksti, bet, žinoma, tie žaidimai kurį laiką buvo kaladėlių griebimas ir kišimas į burną, kol galiausiai mažylis suprato, kaip vieną kaladėlę sujungti su kita. Pirmiauia, mama juokiasi, konstruktoriumi susidomėjo ne vaikai, o jie - tėvai.

„Tiesiog norėjosi bendros veiklos, kuri būtų įdomi ir mums, ir vaikui. Dabar kartu leidžiame laiką, statome bokštus, garažus ir visi įsitraukiame į bendrą veiklą, statome kažką kūrybingo”, - džiaugiasi Tomo Mindaugui ir Mėtos Marijos mama Vitalija.

20151214121044-78063.jpg

Pirma vaikui buvo įdomiausia sugriauti tėvų pastatytus bokštus, dabar jau pažaidžia ir imasi jų remonto, gerinimo.

Konstruktorius šiuose namuose pasitarnauja ne tik motorikos ar fantazijos lavinimo tikslais. Tėveliai išradingai jį pritaikė ir norėdami kūrybiškai mažyliui perteikti kiekvienos dienos ritualus.

“Žaisliukai eina miegoti, jiems reikia į vonią, tualetą… Dienos rutina privaloma ne tik sūnui, bet ir žaisliukams, taip jau paprasčiau ją suprasti”, - teigia Vitalija.

Visos šeimos gyvenimo ritmą ir Tomo Mindaugo žaidimus su tėveliais ėmė bei pakoregavo į šeimą atkeliavusi panelytė Mėta Marija.

“Prieš tris mėnesius atsiradus sesutei, norėdama, kad Tomukas galėtų laiką leisti šalia manęs ir nesijaustų nuskriaustas jog maitinu sesutę, prisiminiau, kad yra “LEGO®DUPLO®” žaidimai planšetėse ir telefone. Pirmiausia sūnus pamėgo žaisti apie traukinukus, o dabar - “Miško” serijos žaidimus. Jam smagu, kad gali atskirti tas pačias figūrėles, kaladėles, - pasakoja mama. - Ir nėra taip, kad mėgtu žaisti kažkuo labiau. Jeigu būname kitame kambaryje - žaidžia telefone, jeigu kur žaislai - su pačiu konstruktoriumi.”

20151214121018-62637.jpg

Šie žaidimai, pasakoja mama – paremti paprastutėmis, įsimintinomis ir atsikartojančiomis istorijomis. LEGO®DUPLO® programėlėse situacijos atpažįstamos kiekvienam vaikučiui - gyvūnėliai keliauja, padeda vienas kitam, įteikia dovanas, miega, valgo.

20151214121028-63425.jpg

“Šaunu tai, kad žaidimas pats pasufleruoja ką daryti, kad galėtum žaisti toliau, todėl suprasti jį gali ir patys mažiausi”, - teigia Vitalija.

Ji džiaugiasi sūnaus akivaizdžiu lavinimusi ir šiuose žaidimuose - tiek istorijos vystyme, tiek ir įgudžiais, kuriuos mažylis nejučia įgauna mokydamasis dirbti su kompiuteriu.

Mūsų mažylių pažintis su šiuolaikinėmis technologijomis prasideda nuo pirmųjų jų gyvenimo metų. Bet tik nuo mūsų tėvų priklauso, kokia ji bus – pažintinė, lavinanti?

LEGO®DUPLO® programėles galima parsisiųsti:

ANDROID įrenginiamas: https://play.google.com/store/search?q=lego&c=apps

APPLE įrenginiams: https://itunes.apple.com/us/developer/lego-systems-inc/id347363505