Kaip ugdyti tinkamą vaikų mitybą švenčių metu?

Kaip ugdyti tinkamą vaikų mitybą švenčių metu?

23. Dec 2015, 16:31 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šventės – tikras pagundų laikas, kai mus supa daugybė riebių, sūrių patiekalų. Viską beprotiškai norisi išragauti... Ir ne tik suaugusius apima nenumaldomas rajumas. Mūsų vaikai taip pat per šventes jaučiasi tarsi patekę į pasakų karalystę, kur niekada nesibaigia vaišės... Dietologai ragina, sveiką požiūrį į šventines vaišes vaikams ugdyti nuo pirmųjų dienų. Tik tuomet šventinis stalas neprimins puotos badmečiu ir netaps antsvorio ar sutrikusio virškinimo priežastimi. Kaip ugdyti tinkamą vaikų mitybą švenčių metu pataria gydytoja dietologė Žana Antonova.

  • Dienos bėgyje, tarp pagrindinių valgymų, duokite savo vaikams sveiką užkandį, kuris numalšins jų alkį. Tai gali būti švieži ar džiovinti vaisiai ar daržovės, kurias gali pakeisti ir jų alternatyva – stiklinė vaisių ar daržovių sulčių, pakelis glotnučių. Tai labai vertinga ir sveika vaisių ir daržovių forma, kuri aprūpins mažųjų organizmą reikalingais vitaminais bei suteiks sotumo jausmą.
  • Galvodami apie tai, ką patiekti ant šventinio stalo, prisiminkite, koks maistas sveikesnis – štai pyragą per šventę galima pakeisti ir spalvotomis vaisių salotomis. Vaikams jos taip pat patiks, žavės ir spalvinga išvaizda. Jei norisi pyrago, pasiūlykite vaikams pvz.žele su vaisiais. Tai ir sveika ir mažiau kaloringa. 
  • Vaikai dažnai seka tėvų pavyzdžiui, todėl norint, jog mažieji nepultų prie saldumynų, visų pirma, reikia, kad tėveliai rodytų tinkamą sveikos mitybos pavyzdį.
  • Padėkite jiems pasirinkti tinkamą maistą ir nepridėkite daug maisto į mažųjų lėkštutes. Išmokykite vaikučius valgyti mažomis porcijomis.
  • Skatinkite vaikus prie švenčių stalo pavalgyti vieno patiekalo, o paskui bėgti bent pusvalandį pažaisti.
  • Gražiai patiektas maistas vaikams bus daug patrauklesnis. Iš daržovių galima padaryti įvairias kompozicijas, paruošti gražiai atrodančias salotas. Daržoves galima pateikti vaikui ir glotnučių pavidalu.
  • Vietoj gazuotų gėrimų ant stalo patiekite vaisių sulčių. Pagal ES teisės aktus nenatūralių skonių, saldiklių, dažiklių ar konservantų priedai vaisių ir daržovių sultyse yra draudžiami. Saldus sulčių skonis yra dėl natūralaus vaisiuose esančio cukraus, iš kurių yra gaminamos sultys.  
  • Išmokykite vaikučius valgyti lėtai ir mėgautis maistu, neskatinkite jų išragauti visus ant stalo esančius patiekalus. 
  • Kad vaikučiai nepersivalgytų, taip pat nepamirškite ir fizinių užsiėmimų. Daug dirbdami turime mažai laiko pabūti su savo vaikais, tad šventinės atostogos yra puikus metas praleisti kartu daugiau laiko – išeiti pasivaikščioti, pažaisti lauke, ar žaisti žaidimus namuose.