Kaip tinkamai pasirinkti ŽUVĮ?

Kaip tinkamai pasirinkti ŽUVĮ?

16. Feb 2012, 08:00

 

Žuvis lyg kempinė kaupia savyje įvairios kilmės teršalus, tiek organinės, tiek neorganinės. Iš jų organizmo toksinės medžiagos keliauja į mūsų organizmus atnešdamos ligų ir sveikatos sutrikimų „kraitelį“, todėl labai svarbu kuo daugiau išmanyti apie mėgstamą maistą, rašo ekodiena.lt

 

PATARIMAI, kokios žuvies vengti:

 

-venkite riebios žuvies, kadangi riebaliniame sluoksnyje kaupiasi daugiausia teršalų: dioksinų, persistentinių pesticidų, bifenilų, kurie yra mutogenai ir kancerogenai.

 

-Plėšrios žuvys sukaupia daugiausia sunkiųjų metalų ir toksinų, tad pasistenkite jų valgyti kuo mažiau.

 

-Nepirkite gyvos žuvies, kuri pažeista: žaizdos ant šonų, iškritę žvynai.

 

-Venkite vartoti Baltijos jūroje pagautą žuvį, kadangi tai viena užterščiausių jūrų pasaulyje.Jei jau nusprendėte valgyti Baltijos jūroje pagautą žuvį, darykite tai ne dažniau nei kartą per savaitę.

 

SVARBU! Besilaukiančioms moterims, maitinančioms mamoms bei vaikams iki 14 metų apskritai nerekomenduoja jos valgyti.

 

-Pangasijos ir tilapijos auginimo metu su maistu gauna daugybe medikamentų, todėl rekomenduoja šios žuvies vengti.

 

-Venkite išdarinėtos žuvies bei jos produktų. Apdorojimo procese yra naudojami cheminiai junginiai (ardantys kaulus, suteikiantys spalvą).

 

Kokią žuvį vartoti? Sveikatai saugiausia švariuose tvekiniuose ir vandenyse pagauta žuvis. Jei turite galimybę, pirkite žuvį iš ekologiškų ūkių ar skatinkite vietinę prekybą, pirkdami iš žvejų. Ir būtinai pasidomėkite, kur jie sugavo savo laimikius.

 

Kokia žuvis jūsų mėgstamiausia šeimoje?